Bayraktar: 300 milyar metreküplük bir gaz hacmine ulaşmayı hedefliyoruz

Türkiye-Türkmenistan Enerji İş Birliği: 300 Milyar Metreküp Gaz Hedefi

Enerji Bakanı Fatih Dönmez, 2 günlük Türkmenistan ziyaretini tamamladı. Ziyaret kapsamında Türkmenistan Enerji Bakanı Annageldi Saparov, Türkmenistan Petrol ve Doğal Gazdan Sorumlu Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı Batır Amanov, Türkmengeologiya Başkanı Gurbangeldi Garlyev ve Türkmen Petrol Başkanı Guvanç Agacanov ile görüşmeler gerçekleştirdi. Bakan Dönmez ayrıca, Türkmengaz Başkanı Maksat Babayev ile de bir araya geldi.

"Ata Yurdu"nda İş Birliği

Görüşmelerin ardından değerlendirmelerde bulunan Bakan Dönmez, "Ata Yurdu"nda olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek iki ülke arasındaki en önemli iş birliği alanının doğal gaz olduğunu vurguladı.

Kademeli Gaz İhracatı

Bakan Dönmez, Türkmen gazının Türkiye'ye ve Türkiye üzerinden Avrupa'ya intikali için çalışmalar yürüttüklerini belirterek, "Hazar geçişli bir boru hattıyla uzun vadeli bir anlaşma ile çok daha büyük miktarlarda doğal gazın batıdaki piyasalara ulaştırılmasını hedefliyoruz. Ancak, bu hedefe kademeli olarak ilerleyeceğimizden eminiz. İlk aşamada, Türkiye'nin doğal gaz ihtiyacını karşılamak ve bir kısmını Güneydoğu Avrupa'ya yönlendirmek için çalışmalar yürütüyoruz." şeklinde konuştu.

Devlet Başkanları Desteği

Bakan Dönmez, Türkiye-Türkmenistan enerji iş birliğine yönelik devlet başkanları düzeyinde güçlü bir irade olduğunu vurgulayarak, "Bu iş birliği, 1998 yılından beri devam eden görüşme ve anlaşmaların somutlaşması anlamına geliyor. İnşallah, bu projeyi hayata geçireceğiz." dedi.

Madenler Alanında İş Birliği

Bakan Dönmez, Türkmenistan'ın madenler alanında da önemli bir potansiyele sahip olduğunu belirterek, "Madencilik alanında iş birliğimizi güçlendirmek için bir anlaşma imzaladık. Türk şirketlerinin buradaki varlıklarını arama ve üretim aşamalarında yer almasını hedefliyoruz." dedi.

Elektrik Potansiyeli

Bakan Dönmez, Türkmenistan'ın elektrik enerjisi potansiyelinin de Türkiye'ye aktarılması için çalışmalar yürüttüklerini belirterek, "Bu ziyaret sadece doğal gaz ve petrol odaklı değildi. Madenler ve elektrik enerjisi konularını da gündemimize aldık." diye konuştu.

Ortak Üretim ve Depolama

Bakan Dönmez, Türkmenistan'ın doğal gaz sahalarında ortak üretim olanaklarını ele aldıklarını ve doğal gaz depolama konusunda Türkmenistan'ın bir yatırım planı olduğunu dile getirdi. "BOTAŞ'ın doğal gaz depolama konusunda güçlü bir yetkinliği ve altyapısı var. Türkiye'de yaklaşık 6 milyar metreküplük doğal gaz depolama kapasitemiz mevcut. Bunu 2028'e kadar 12 milyar metreküpe çıkarmayı hedefliyoruz. Bu yetkinliği de Türkmenistan'a aktarmak istiyoruz. Doğal gaz dağıtımında akıllı sayaç, akıllı şebeke ve Scada sistemlerinde de Türk şirketleri ile Türkmenistan'ın ilgili kurumları arasında iş birliği görüştük." dedi.

İlk Etapta 2 Milyar Metreküp Gaz Transferi

Bakan Dönmez, gaz transferi yöntemleri ve hacmiyle ilgili bir soruya şu cevabı verdi: " Önümüzdeki 20 yıl boyunca her yıl 15 milyar metreküpten yaklaşık 300 milyar metreküplük bir gaz hacmine ulaşmayı hedefliyoruz. Bunun için mutlaka boru hattına ihtiyacımız var. Ancak, mevcut altyapıyı kullanarak takas yöntemiyle de ilk etapta 2 milyar metreküplük bir gaz hacmiyle çalışmaya başlamak istiyoruz." dedi.

Antalya Diplomasi Forumunda İmzalanan Anlaşmalar

1 Mart'ta Antalya Diplomasi Forumu marjında, iki ülke arasında doğal gaz ve petrol iş birliğini artıracak anlaşmalar imzalanmıştı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Türkmen Devlet Başkanı Serdar Berdimuhammedov'un huzurunda imzalanan anlaşmalar, Türkmenistan'ın zengin doğal gaz kaynaklarının batıya ulaştırılması konusunda niyet beyanında bulunulmuştu.