Çukurova Uluslararası Havalimanı 10 Ağustos'ta açılıyor
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Çukurova Uluslararası Havalimanı'nda incelemelerde bulunarak önemli açıklamalarda bulundu. 800 hektarlık alana inşa edilen havalimanının, bölge için büyük bir kazanım olduğunu vurgulayan Bakan, "Çukurova Havalimanı, Türkiye'nin Ortadoğu ülkelerine açılan kapısı olacak." dedi.
Bakan Uraloğlu, havalimanının yıllık 9 milyon yolcu kapasitesine sahip olduğunu ve en geniş gövdeli uçakların dahi iniş yapabileceğini belirtti. Açılışın 10 Ağustos Cumartesi günü gerçekleştirileceğini ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da katılım sağlayacağını duyurdu.
Türkiye'nin coğrafi konumunun havacılık sektörüne büyük avantajlar sağladığını hatırlatan Bakan, ülkenin gelişmiş ve gelişmekte olan pazarlar arasında önemli bir köprü görevi gördüğünü söyledi. 2002 yılından bu yana havacılık sektörünü özel sektöre açarak rekabeti artırdıklarını ve İstanbul Havalimanı başta olmak üzere birçok yeni havalimanı inşa ettiklerini vurguladı.
Bakan, 2053 hedefleri kapsamında aktif havalimanı sayısını 61'e çıkarmayı planladıklarını ve hava ulaştırma anlaşmalarıyla uçuş ağını genişlettiklerini belirtti. 2002 yılında 50 ülkede 60 noktaya uçuş gerçekleştirilirken, bugün bu sayı 131 ülke ve 346 noktaya çıkmış durumda.
İstanbul Havalimanı Avrupa'nın Zirvesinde2023 yılında Türkiye'deki 57 havalimanında 214 milyon yolcunun seyahat ettiğini belirten Bakan Uraloğlu, Eurocontrol'ün Avrupa Havacılık Genel Bakış Raporu'na göre Türkiye'nin günlük ortalama 3 bin 959 uçuş ile Avrupa'da en yoğun trafik hacmine sahip ülkeler arasında 6. sırada yer aldığını açıkladı.
İstanbul Havalimanı, günlük ortalama bin 485 uçuşla Avrupa'nın en yoğun havalimanı olarak zirvede yerini koruyor. Antalya Havalimanı ise günlük ortalama bin 36 uçuşla 8. sırada bulunuyor. 27 Temmuz'da Antalya Havalimanı'nda iç ve dış hatlarda toplam 217 bin 141 yolcuya ve bin 186 uçağa hizmet verilerek 2024 yılının rekoru kırıldı.
Dünyanın en iyi 25 küresel havalimanı uçak kalkışları değerlendirmesinde ise İstanbul Havalimanı dünya genelinde 7. sırada yer alıyor.
"Çukurova Uluslararası Havalimanı Havacılık Alanındaki En Önemli Altyapı Yatırımlarından"Çukurova Uluslararası Havalimanı'nın bölgesel olması nedeniyle havacılık alanındaki en önemli altyapı yatırımlarından biri olduğunu vurgulayan Bakan, bölgesel havalimanlarının ülke hizmet ihracatına ve inşa edildikleri bölgenin hizmet sektörüne ciddi katkı sağladığını söyledi.
Bakan Uraloğlu, Ordu-Giresun ve Rize-Artvin Havalimanları'nın bu yaklaşımın güzel örnekleri olduğunu belirterek, Bayburt-Gümüşhane ve Yozgat Havalimanı projelerinin çalışmalarına da hızla devam edildiğini açıkladı. Kayseri'ye yeni bir terminal kazandırdıklarını, Malatya'ya yeni bir terminal binası yaptıklarını ve Trabzon Yeni Havalimanı ile ilgili çalışmaları sürdürdüklerini ifade etti.
Çukurova Uluslararası Havalimanı'nın Mersin ve Adana'ya hizmet vereceğini ve bu yüksek vizyonun en güzel ürünlerinden biri olduğunu belirtti.
"Altyapı İnşaatını Öz Kaynaklarımızla Hızlıca Bitirdik"Çukurova'nın tarih, kültür ve medeniyetin en eski merkezlerinden biri olduğunu söyleyen Bakan Uraloğlu, bölgenin daha da dünyaya açılması için ulaşım ve iletişim yollarının geliştirilmesinin gerekliliğini vurguladı.
Hem Adanalılar hem de Mersinlilerin açılışını heyecanla beklediği Çukurova Uluslararası Havalimanı'nın inşaatını öz kaynaklarla hızlıca tamamladıklarını belirten Bakan, bölge halkının daha fazla bekletilmemesi için çaba sarf ettiklerini ifade etti.
"Açılışa Kalan Son 12 Günde de Son Dokunuşları Gerçekleştireceğiz"Bakan Uraloğlu, CAT-II standardında 3 bin 500 metre uzunluğunda ve 60 metre gövde genişliği ile ana pistin inşa edildiğini belirtti. Pistin bu özelliği sayesinde en geniş gövdeli yolcu uçaklarının dahi iniş ve kalkış yapabileceğini vurguladı.
Altyapı projesi kapsamında yardımcı pist, taksiyol, terminal apronu, kargo apronu, özel uçaklar bölgesi apronu, yer hizmetleri araç park yeri, nöbetçi kulübeleri ve çevre güvenlik yolunun da tamamlandığını açıkladı. Üç etap halinde planlanan üstyapı tesislerinin yapım çalışmalarının da tamamlandığını ve açılışa kalan son 12 günde son dokunuşların gerçekleştirileceğini belirtti.
"25 Yıl İçerisinde 297 Milyon 100 Bin Avro Kira Bedeli Elde Edeceğiz"Bakan Uraloğlu, havalimanının ilk iki etabının toplam kapalı alanının 179 bin 180 metrekare, üçüncü etabın ise 35 bin metrekare olduğunu belirtti. Toplam kapalı alanın 214 bin 180 metrekare olduğunu ve tüm etapların toplam sabit yatırım bedelinin yaklaşık 244 milyon 515 bin Avro olduğunu açıkladı.
244,5 milyon Avro yatırımla hayata geçen havalimanından 25 yıl içerisinde 297 milyon 100 bin Avro kira bedeli elde edileceğini ifade etti. Yoğunluklu olarak temizlik ve peyzaj çalışmalarının devam ettiğini ve havalimanının karayolu bağlantısını sağlayan yol çalışmalarının da tamamlandığını duyurdu.
"Çukurova Havalimanı Türkiye'nin Ortadoğu Ülkelerine Açılan Kapısı Olacaktır"Çukurova Havalimanı'nın Türkiye'nin Ortadoğu ülkelerine açılan kapısı olacağını belirten Bakan Uraloğlu, bölgedeki işletmelerin havayoluyla daha hızlı ve etkin bir şekilde mal taşımasını sağlayacağını söyledi.
Yerel işletmelerin küresel tedarik zincirlerine entegrasyonunu kolaylaştıracağını, bu da bölgedeki işletmelerin daha geniş pazarlara açılmasını ve ihracat potansiyellerini artırmasını sağlayacağını vurguladı. Havayoluyla taşımacılığın, özellikle acil ve kritik malzemelerin zamanında teslimatını sağlayarak tedarik zincirlerinin kesintisiz işlemesine yardımcı olacağını belirtti.
Özellikle tarım faaliyetlerinin gelişmişliğiyle bilinen Çukurova Bölgesi'nin artık tarım ürünleri gibi hızlı bozulan ve zamanında teslimat gerektiren malların taşınmasında hava yoluyla lojistik avantajlar sağlayacağını ifade etti.
Çukurova Havalimanı'nın hizmete açıldığında bölge ve ülke genelinde doğrudan ve dolaylı olarak yaklaşık 3 bin kişinin istihdamına katkı sağlayacağını belirten Bakan Uraloğlu, Mersin ve Adana başta olmak üzere çevre illere ekonomik, ticari ve turizm açısından büyük katkı sağlayacağını vurguladı.
Bu günlere ve başarılara ulaşmak için yoğun bir şekilde çalıştıklarını ve vizyon projelerini hayata geçirdiklerini ifade eden Bakan, ülkenin gelişmesi ve havacılık alanında uluslararası bir aktarma merkezi olması için tüm projelerin desteklenmeye devam edeceğini belirtti.