Müslümanlığın gereği ahde vefa
Müslüman ahlakının gereği olarak vefa
Vefa, “Sözünde durmak ya da verdiği sözü yerine getirmek; borcunu ödemek; özü sözü bir olmak, dostlukta ve bağlılıkta sebatkâr olmak, kendini sevenleri, kendisine iyiliği dokunanları minnet ve şükranla anmak, dostlarıyla iletişimi sürdürmek; onlara sevgi, saygı ve samimiyetle muamele etmek” gibi anlamlara gelir. Bu vasıflara sahip, sözü ve sevgisi geçici olmayan kimseye ise “vefakâr” ya da “vefalı” denir. Vefakârlık, anılan hasletleri karakter hamuruna katmayı ve yüksek ahlaki meziyetlerle yoğurmayı başarmış, kadir kıymet bilen “iyi insan”ların özelliğidir. İslam dininin merkeze aldığı erdemlerden olan ve vefa duygusuyla beslenen samimiyet, sadakat, sözünde durma, güven, fedakârlık, yardımlaşma ve dayanışma gibi değerler insan hayatına rehberlik eden faziletli davranışlardandır. Bu davranışların toplumların huzurunu, birlik ve beraberliğini sağlamada hayati bir rol üstlendiğini hatırdan çıkarmamamız ve ona göre hayatımızı şekillendirmemiz büyük önem arz etmektedir.
Müslüman’da Bulunması Gereken Ahlaki Güzellikler
Bir Hadis: "Güzel ahlak; güler yüz, iyi ve güzel şeyleri yaygınlaştırmak ve başkalarına rahatsızlık vermekten kaçınmaktır." (Tirmizî, Birr, 62)
Müslüman’da Bulunması Gereken Ahlaki Güzellikler
Hz. Peygamber, iyi ve güzel davranışları bizzat yaparak, kötü ve yasaklanan davranışlardan ise uzak durarak insanlara örnek olmuştur. Bunun yanı sıra her fırsatta Müslümanları güzel ahlak sahibi olmaya teşvik etmiştir. Mümin, güvenilir insandır. Etrafındakilere güven verir, emanete sahip çıkar, her işinde dürüst ve samimi davranır, kimseyi aldatmaz. Daima ölçülü hareket eder. Hakkın ve haklının yanında yer alır. Kimseye haksızlık yapmadığı gibi, başkalarına haksızlık yapılmasına da göz yummaz. Hoşgörülü, merhametli, iffet sahibi ve cömerttir. Affetmeyi sever, mümin bela ve musibetlere karşı dinin emirlerini yerine getirme ve yasaklarından kaçınma konusunda da sabırlıdır. Rabbimiz Kur’an’da pek çok ayette onların güzel özelliklerini zikreder. Bu ayetlerden biri de şöyledir: “O takva sahipleri ki bollukta da darlıkta da Allah rızası için mal harcarlar; öfkelerini yenerler ve insanları affederler. Allah da (böyle) güzel davranışta bulunanları sever.” (Âl-i İmrân, 3/134)