Konya’nın ilçesiydi, Isparta’ya bağlandı!

Yalvaç, bir zamanlar Konya'ya bağlı bir ilçe iken, günümüzde Isparta'nın gözde yerleşim yerlerinden biri olarak, zengin tarihi mirası ile dikkat çekmektedir.

Isparta'ya 105 kilometre uzaklıkta bulunan Yalvaç, Sultan Dağları'nın güney eteklerinde yerleşmiş, 1415 kilometrekarelik bir alanı kaplamaktadır. Deniz seviyesinden ortalama 1.100 metre yükseklikte bulunan ilçe, tek gölü olarak Hoyran Gölü'ne sahiptir.

Yalvaç'ta trekking ve foto safari gibi doğa sporlarının tadını çıkarabilir, antik kentte kültürel bir yolculuğa çıkabilir, mahalle fırınlarının sıcak ekmek ve börek kokularıyla Yalvaç geleneklerini doyasıya yaşayabilirsiniz. Yalvaç'a özgü güllaç ve kesmikli baklavanın eşsiz lezzetine varacaksınız. Tarihi ve turistik yerleri gezdikten sonra, 800 yıllık çınar ağacının gölgesinde çay içerken, asırlık çınarın çağlara tanıklık etmesini hissedebilirsiniz. Yalvaç'ta semercilik, keçecilik, dericilik, saraççılık, minyatür at arabası imalatçılığı ve nalbantçılık gibi geleneksel el sanatları hala yaşatılmaktadır.

Yalvaç'ın neredeyse tüm mahallelerinde geleneksel Yalvaç evlerini, tarihi konaklarını, sokaklarını ve Anlatan Meydanı'nı görmeden, özellikle Yalvaç'ın deriden yapılan ürünleri ve ekmeklerini almadan dönmeyin.

Yalvaç'ta her yıl, genellikle Temmuz ayında Pisidia Antiokheia Kültür, Turizm ve Sanat Festivali düzenlenmektedir.

Yalvaç'ın Tarihçesi

Büyük İskender'in MÖ 323 yılında ölümünden sonra, bölgede Seleukos I veya oğlu Antiochos tarafından Pisidia'da bir kent olan Antiokheia kurulmuştur. MÖ 39-36 yılları arasında Galat Kralı Amyntas'ın hakimiyetine giren antik kent, Amyntas'ın ölümü üzerine Roma İmparatoru Augustus tarafından Galatia Eyaletine dahil edilmiştir. MÖ 25 yılında, İmparator Augustus zamanında "Colonia Caesarea Antiokheia" adıyla Roma kolonisi haline getirilen şehir, bu statüsünü yaklaşık iki yüz yıl korumuştur. Roma hakimiyeti MS 395'e kadar devam etmiş, bu tarihten sonra bölge Bizans topraklarına katılmıştır. Selçuklu Dönemi'nde Yalvaç ve çevresine yerleşen Oğuz oymaklarından biri olan Yalvaçlar, antik kente adını vermişlerdir. Büyük Selçuklu İmparatorluğu'nun 1300 yıllarında parçalanmasıyla Yalvaç, Hamitoğulları Beyliği hakimiyetine girmiştir. Hamitoğulları Beyliği Dönemi'nde gelişen Yalvaç, 1380 yılında Osmanlıların egemenliğine girmiştir.

Yalvaç Müzesi

Yörede yapılan arkeolojik kazı ve araştırmalardan elde edilen eserler ve yörenin kültürel mirasını yansıtan etnoğrafik eserler, Yalvaç Müzesi'nde özenle sergilenmektedir. Müzede; Prehistorik Eserler Bölümü, Büyük Salon, Küçük Salon, St. Paul Salonu ve Açık Teşhir Bölümü bulunmaktadır.

 

Devlethan Camii"