Madencilik Sektöründe Türkiye'nin Gücü ve Zenginlikleri
Baran, Türkiye'nin bor rezervinin dünya bor rezervinin yüzde 72'sini oluşturduğunu ve mermer, traverten üretiminde de önde gelen ülkeler arasında yer aldığını belirtti. Hammadde kaynakları bakımından zengin olan Ankara'nın, trona, bentonit ve kireçtaşı gibi önemli rezervleriyle sektördeki liderliğini sürdürdüğünü açıkladı. Madencilik sektörünün doğrudan 150 bin, dolaylı olarak ise 2 milyon kişiye istihdam sağladığını dile getiren Baran, bu sektörün ülke ekonomisine sağladığı katkıyı vurguladı.
Çevresel etkilerin de göz önünde bulundurulduğu sektörde iklim değişikliği konusunda endişelerin arttığını ifade eden Baran, yeşil dönüşüm süreçlerinin madencilik üzerinde etkili olduğunu kaydetti. Sektörün, yüksek katma değerli ürünlerin üretimi ve ihracı hedefleri doğrultusunda ilerlerken çevreyi koruma ve yeni çevre normlarına uyum konularında ileri adımlar atıldığını belirtti. Bu zamana kadar alınan önlemlerin, gelecekte çocuklara karşı en önemli sorumlulukları arasında olduğunu vurguladı.
Fuarda ayrıca iş ve inşaat makineleri sektöründe de önemli gelişmelerin yaşandığını belirten Baran, uluslararası iş birliği fırsatlarını da gündeme getirdi. Fuarın ilk gününde Demokratik Kongo Cumhuriyeti ve Kosova'dan gelen heyetlerle bir araya gelen Baran, global çapta iş birliği ve sürdürülebilir çözümler üzerinde de durduklarını sözlerine ekledi.