PROJE DÖNGÜSÜ YÖNETİMİ (PDY) SEMİNERİ

MUSA KARADEMİR: DİPLOMATLAR BİRLİĞİ (BDU)’NDEN ÜCRETSİZ PROJE DÖNGÜSÜ YÖNETİMİ (PDY) SEMİNERİ

Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasında siyasi ve teknik işleyiş bakımından ilişkiler donmuş olsa da Türkiye-AB arasında devam eden 3. Mali İşbirliği Çerçeve Sözleşmesi kapsamında Türkiye, AB hibelerinden faydalanmaya devam etmektedir.

Bu kapsamda Diplomatlar Birliği (BDU), Tüketiciler Konfederasyonu (TÜKON) ve Bakırköy Kent Konseyi birlikte ücretsiz Proje Döngüsü Yönetimi Semineri düzenleyecektir. 22-23 Şubat tarihlerinde iki gün sürecek olan on beş saatlik seminer, başta sivil toplum kuruluşları olmak üzere, herkese açık olacaktır. Seminer sonunda ise tüm katılımcılar “katılım sertifikası” alacaklardır. Semineri ise Avrupa Birliği ve PDY uzmanı Musa Karademir ile Birleşmiş Milletler ve AB Kalkınma Danışmanı Musa Akgül verecek. 

Seminer boyunca AB hibeleri, Türkiye’nin faydalandığı hibelerin açıklanması, mantıksal çerçeve matrisi, bütçeleme, başvuru formunun doldurulması gibi farklı konular işlenecek.

Türkiye'nin Faydalandığı Başlıca AB Hibe Programları:

1. Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (IPA)

AB üyeliğine hazırlık sürecinde Türkiye’ye destek sağlamak amacıyla verilen hibeler. Beş farklı bileşenden oluşur:

i. Geçiş Desteği ve Kurumsal Yapılanma: Reformlar, kamu idaresinin güçlendirilmesi. ii. Sınır Ötesi İşbirliği: Komşu ülkelerle iş birliği projeleri. iii. Bölgesel Kalkınma: Altyapı projeleri, çevre, ulaşım gibi alanlara destek. iv. İnsan Kaynaklarının Geliştirilmesi: Eğitim, istihdam ve sosyal içerme projeleri. v. Kırsal Kalkınma (IPARD): Tarım ve kırsal kalkınma projeleri.

2. Ufuk Avrupa (Horizon Europe)

Araştırma ve inovasyon projeleri için en büyük AB fonlarından biridir. Üniversiteler, araştırma kurumları, KOBİ’ler ve büyük şirketler için bilim ve teknolojiye dayalı projeleri destekler.

3. Erasmus+

Eğitim, gençlik, spor ve mesleki eğitim projelerine finansal destek sağlar. Öğrenci ve akademisyen değişim programları, gençlik projeleri ve sosyal içerme projeleri bu kapsamda desteklenmektedir.

4. COSME (KOBİ Destek Programı)

Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmelerin (KOBİ) rekabet gücünü artırmayı hedefler. KOBİ’lere finansmana erişim ve uluslararası pazarlara açılma fırsatları sunar.

5. İklim ve Çevre Programları (LIFE, Green Deal)

i. LIFE Programı: Çevre koruma, sürdürülebilir kalkınma ve iklim değişikliği ile mücadele projelerine destek verir. ii. Yeşil Mutabakat (Green Deal) Projeleri: Karbon nötrekonomi hedefi doğrultusunda Türkiye'deki yeşil dönüşüm projelerine destek sağlanır.

6. Sivil Toplum Destek Programları

AB, Türkiye’de faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarına (STK) insan hakları, demokrasi, ifade özgürlüğü gibi alanlarda projeler geliştirmeleri için hibeler sunmaktadır.

7. Türkiye ve AB Arasındaki İşbirliği Programları

Enerji, ulaştırma, dijital dönüşüm gibi alanlarda Türkiye ile AB arasında ortak projeler yürütülmektedir. Bu hibeler, Türkiye'deki kamu kurumları, özel sektör, sivil toplum kuruluşları ve akademik kurumlar tarafından kullanılabilir. 

Hnr. Dr. Musa Karademir

BDU Uluslararası Diplomatlar Birliği Başkanı

United Kingdom EODP Türkiye Başkanı ve İyi Niyet Büyükelçisi