YKS PUAN HESAPLAMA! YKS SORU KİTAPÇIĞI VE YKS SINAV SONUÇLARI

YKS PUAN HESAPLAMA İÇİN LÜTFEN TIKLAYIN?

YKS sıralama ve puan hesaplama işlemi 2024 || YKS sıralama ve puan hesaplama nasıl yapılır? İşte detaylar...

YKS sıralama ve puan hesaplama nasıl yapılır, sorusu sınav sonuçları için beklenen tarih gelirken adayların odaklandığı konulardan oldu. ÖSYM tarafından 2024 YKS sınavı 8-9 Haziran tarihlerinde düzenlendi. AYT-TYT ve YDT olmak üzere 3 oturumda gerçekleşen sınavın ardından ÖSYM YKS sınav değerlendirmelerine başladı. Yerleştirme puanları adayların sınav puanlarına ortaöğretim başarı notları eklenerek hesaplanacak. Adayların aldıkları puanlar YKS tercih dönemine ışık tutacak. YKS puan ve sıralama hesaplaması ÖSYM'nin kılavuz bilgilerinde yer alıyor. Peki, YKS sıralama hesaplaması nasıl yapılır? İşte, YKS 2024 puan ve sıralama hesaplama bilgileri ile ilgili ayrıntılı bilgiler.

YKS sıralama hesaplama 2024 son gelişmeler ile takip ediliyor. 8-9 Haziran’da düzenlenen Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na 3 milyon civarı aday başvurdu. ÖSYM açıklamasına göre YKS sınav sonuçları bu sene Temmuz ayında ilan edilecek. Adayların aldıkları puanlar YKS üniversite tercihlerine ışık tutacak. Adayların, testlerden her biri için birer standart puanı hesaplanacaktır. İşte, o konu hakkında detaylar. YKS PUAN HESAPLAMA NASIL YAPILIR?

Sınavda uygulanan testlere verilen cevaplar, her test için ayrı ayrı değerlendirmeye alınacaktır. Adayların, testlerden her biri için birer standart puanı hesaplanacaktır. Testlerin standart puanlarının hesaplanmasında şu yol izlenecektir: 

Her adayın, testlere verdiği doğru ve yanlış cevapların sayısı belirlenecektir. Doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılarak adayın ilgili testten almış olduğu ham puan bulunacaktır.

Son sınıfta okumakta olan tüm adayların ilgili testten aldıkları ham puanlar kullanılarak o testin ortalama ve standart sapması bulunacaktır.

Bu ortalama ve standart sapma kullanılarak tüm adaylar için ortalaması 50, standart sapması 10 olan standart puanlar hesaplanacaktır.

Sınavdan sonra ÖSYM Başkanlığı veya yargı mercileri tarafından iptaline karar verilen sorular değerlendirme dışı bırakılarak geçerli soruların puan değerinin yeniden saptanması suretiyle puanlama yapılacaktır.

TYT’de hesaplanan standart puanlar ve Tablo 1C’deki ağırlıklar kullanılarak adayların ağırlıklı puanları (A-TYT) hesaplanacaktır. A-TYT puanının hesaplanabilmesi için adayların Temel Matematik Testi veya Türkçe Testinden en az 0,5 veya daha fazla ham puan almış olmaları gerekmektedir. Yalnızca bu koşulları sağlayan adaylar için A-TYT puanı hesaplanacaktır.

A-TYT puanı kendi içinde en küçüğü 100, en büyüğü 500 olan puanlara dönüştürülerek TYT puanı oluşturulacaktır.