Alper Aydın, Alihan Aydın, Yusuf İlbak ve Murat İlbak gibi 13 kişinin şirketine el konuldu
Alper Aydın, Alihan Aydın, Yusuf İlbak ve Murat İlbak gibi 13 kişinin şirketine el konuldu
Adalet Bakanlığı İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı İBB'ye yönelik yürütülen 'Yolsuzluk' soruşturmasında Alper Aydın, Alihan Aydın, Yusuf İlbak, Murat İlbak, Mustafa İlbak başta olmak üzere 13 şirkete el konuldu.
İBB'ye yönelik 'Yolsuzluk' soruşturması kapsamında 14 kişiye ait 12 şirkete el konuldu
Aralarında Açık Hava Reklamcılar Derneği (ARED) Başkan Yardımcısı Alihan Aydın, Printtech Reklam kurucusu Alper Aydın ile Büyük Baskı Merkezi (BBM) sahipleri reklamcı Ali İlbak, Yusuf İlbak, Murat İlbak ve Ali İlbak'ın da olduğu şüphelilerin 13 şirketine el konuldu.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından İBB'ye yönelik olarak yürütülen 'Yolsuzluk' soruşturması kapsamında tutuklanan 14 kişiye ait oldukları belirlenen 12 şirkete el konuldu.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne yönelik olarak yürütülen ve kamuoyunda 'Yolsuzluk' soruşturması olarak bilinen soruşturmada Murat Kapki, Serhat Kapki, Murat İlbak, Mustafa İlbak, Ali İlbak, Yusuf İlbak, Vedat Şahin, Necati Özkan, Eyüp Subaşı, Gülşah Subaşı, Ahmet Köksal, Alihan Aydın, Alper Aydın ve Alperen Aydın isimli şüphelilere ait oldukları belirlenen BVA Reklam ve Danışmanlık Hizmetleri A.Ş., SMO Reklam ve Danışmanlık Hizmetleri A.Ş., Vizyonkent Reklam Pazarlama A.Ş., Kentvizyon Medya İletişim Pazarlama A.Ş., 3. Mecra Reklam ve Turizm Sanayi Ticaret A.Ş., Urbanmedia Reklam ve İletişim Hizmetleri A.Ş., Panoffect Medya A.Ş., Genç Popülist Medya Planlama Organizasyon Ticaret Ltd. Şti., MSO Reklam ve Danışmanlık Hizmetleri A.Ş., Sim Medya A.Ş., Sev Açık Hava Reklamcılık Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti. ve Vesa Events Organizasyon Ticaret Ltd. Şti. isimli şirketlere el konuldu.
İBB'ye yönelik soruşturma kapsamında 14 kişiye ait 12 şirkete el konuldu
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından İBB'ye yönelik olarak yürütülen yolsuzluk soruşturması kapsamında tutuklanan 14 kişiye ait oldukları belirlenen 12 şirkete el konuldu.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun da arasında olduğu 100 kişi hakkında yürütülen mali suçlar soruşturması kapsamında 14 kişinin daha mal varlıklarına el konuldu.
Soruşturmada kapsamında Murat Kapki, Serhat Kapki, Murat İlbak, Mustafa İlbak, Ali İlbak, Yusuf İlbak, Vedat Şahin, Necati Özkan, Eyüp Subaşı, Gülşah Subaşı, Ahmet Köksal, Alihan Aydın, Alper Aydın ve Alperen Aydın isimli şüphelilere ait oldukları belirlenen 12 şirkete el kondu.
Mal varlıklarına el konulan şirketler şöyle:
BVA Reklam ve Danışmanlık Hizmetleri AŞ, SMO Reklam ve Danışmanlık Hizmetleri AŞ, Vizyonkent Reklam Pazarlama AŞ, Kentvizyon Medya İletişim Pazarlama AŞ, 3. Mecra Reklam ve Turizm Sanayi Ticaret AŞ, Urbanmedia Reklam ve İletişim Hizmetleri AŞ, Panoffect Medya AŞ, Genç Popülist Medya Planlama Organizasyon Ticaret Ltd. Şti., MSO Reklam ve Danışmanlık Hizmetleri AŞ, Sim Medya AŞ, Sev Açık Hava Reklamcılık Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti. ve Vesa Events Organizasyon Ticaret Ltd. Şti. isimli şirketlere el konuldu.
Ne olmuştu?
İBB yönelik yürütülen 'terör' ve 'yolsuzluk' soruşturması kapsamında 19 Mart'ta gözaltına alınan Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) Başkanı ve CHP'nin cumhurbaşkanlığı ön seçim adayı İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, 23 Mart'ta tutuklandı.
İmamoğlu, İBB'ye yönelik olarak "yolsuzluk" suçlamasından yürütülen soruşturma kapsamında, “ihaleye fesat, kişisel verileri kaydetme, rüşvet ve örgüt kurma” iddialarıyla tutuklandı. Tutuklanmasının ardından İçişleri Bakanlığı kararıyla İBB Başkanlığı görevinden uzaklaştırıldı.
Açık Hava Reklamcılar Derneği'nden Alihan Aydın adli kontrol şartı ile serbestken, Printtech Reklam kurucusu Alper Aydın ile Büyük Baskı Merkezi sahipleri Ali İlbak, Yusuf İlbak, Murat İlbak ve Ali İlbak tutuklandı.
Açık Hava Reklamcılar Derneği (ARED) Başkan Yardımcısı Alihan Aydın adli kontrol şartı ile serbestken, Printtech Reklam kurucusu Alper Aydın ile Büyük Baskı Merkezi (BBM) sahipleri reklamcı Ali İlbak, Yusuf İlbak, Murat İlbak ve Ali İlbak tutuklandı.
İBB soruşturması: 89 kişi için tutuklama talebi
19 Mart’ta İstanbul büyükşehir ve ilçe belediyelerine ‘terör’ ve ‘yolsuzluk‘ soruşturması başlatılmış, İmamoğlu dahil 106 kişi için gözaltı kararı çıkarılmıştı. İmamoğlu ve toplamda 90 kişi savcılık ifadesi alınmak üzere Çağlayan Adliyesi’ne götürülmüştü.
‘Terör’ ve ‘yolsuzluk’ soruşturması kapsamındaki savcılık ifadelerinin ardından İmamoğlu her iki suçlamadan tutuklanma talebiyle nöbetçi sulh ceza hakimliğine sevk etti.
Sevkten yaklaşık iki saat sonra İmamoğlu’nun hakimlik sorgusu başladı.
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ile gözaltına alınan kişilerden 61’i tutuklanma istemiyle Sulh Ceza Hakimliği’ne sevk edildi.
İBB’ye yönelik soruşturma kapsamında gözaltına alınanlardan 61’inin daha savcılık sorgusu tamamlandı.
Bu kişilerden aralarında Adem Soytekin, Fatih Keleş, Murat Kapki, Özge Bağdatlı, Serhat Kapki, Hakan Karanis, Göksu Bayraktaroğlu, Uğurhan Atma, Buğra Gökçe, Ertan Yıldız, Serdar Haydanlı, Servet Yıldırım, Tuncay Yılmaz, Yusuf İlbak ve Yusuf Yüce’nin de bulunduğu 61 kişi tutuklama talebiyle sulh ceza hakimliğine sevk edildi.
Bu kişilerin "suç örgütü kurma", "ihaleye fesat karıştırma", "rüşvet alma" suçlarından tutuklanması istendi.
Sahipleri gözaltında bulunan CNBC-E 'Kin' filmini yayınladı İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’na yapılan operasyon kapsamında İlbak Holding’in ortaklarından Mustafa İlbak, Yönetim Kurulu Başkanı Murat İlbak, İlbak ailesinden Yusuf İlbak ve Ali İlbak hakkında gözaltı kararı verilmişti. Sahipleri gözaltında bulunan CNBC-E “Kin” filmini tekrar yayınladı.
Açık Hava Reklamcılar Derneği (ARED) Başkan Yardımcısı Alihan Aydın adli kontrol şartı ile serbestken, Printtech Reklam kurucusu Alper Aydın ile Büyük Baskı Merkezi (BBM) sahipleri reklamcı Ali İlbak, Yusuf İlbak, Murat İlbak ve Ali İlbak tutuklandı
İBB'de yolsuzluk ve terör soruşturması! Reklam sektörünün önemli ismi Alper Aydın tutuklandı. Aydın'a yöneltilen suçlamalar neler? İBB'deki operasyonun perde arkası ve detaylar.
Türkiye, 19 Mart 2025 tarihinde İstanbulBüyükşehir Belediyesi'ne (İBB) yönelik başlatılan kapsamlı bir soruşturma ile sarsıldı. İstanbulCumhuriyet Başsavcılığı'nın "usulsüzlük" ve "terör bağlantıları" iddialarıyla yürüttüğü bu operasyon, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun 23 Mart 2025'te tutuklanmasıyla sonuçlandı. Soruşturma kapsamında gözaltına alınan ve ardından tutuklanan isimlerden biri de Alper Aydın oldu. Reklam sektöründe tanınan bir iş insanı olan Aydın, İBB ile ilişkili ihale süreçlerindeki rolüyle dikkatleri üzerine çekti. Peki, Alper Aydın kimdir, neden bu soruşturmanın merkezinde yer aldı ve kendisine yöneltilen suçlamalar nelerdir? İşte, tüm detaylarıyla bu olayın perde arkası.
ALPER AYDIN KİMDİR?
Alper Aydın, Türkiye'nin reklam ve medya sektöründe faaliyet gösteren bir girişimcidir. Reklamarea adlı şirketin yöneticisi olarak bilinen Aydın, İBB'nin reklam ihaleleri ve medya operasyonlarında kilit bir rol üstlenmiştir. Ancak, hakkında kamuoyuna açık kaynaklarda detaylı bir biyografi bulunmamaktadır; bu durum, Aydın'ın daha çok profesyonel ilişkileri ve iş dünyasındaki faaliyetleriyle tanındığını göstermektedir.
ALPER AYDIN KAÇ YAŞINDA VE NERELİ?
Alper Aydın'ın kesin doğum tarihi kamuoyuyla paylaşılmamıştır. Ancak, iş hayatındaki konumu ve tecrübesi göz önüne alındığında, 30'lu yaşlarının sonlarında veya 40'lı yaşlarının başlarında olduğu tahmin edilmektedir. Resmi bir doğrulama olmaması nedeniyle bu bilgi tahmini bir çıkarımdır.
Aydın'ın aslen nereli olduğuna dair kesin bir bilgi mevcut değildir. İstanbul'da uzun süredir iş yapması ve İBB ile yakın ilişkileri, onun büyük olasılıkla İstanbul veya çevresinden olduğunu düşündürmektedir. Ancak, kökeni hakkında kesin bir veri bulunmamaktadır.
ALPER AYDIN'IN İŞİ VE ŞİRKETİ NEDİR?
Alper Aydın, Reklamarea adlı reklam ajansının yöneticisidir. Şirketi, açık hava reklamcılığı, dijital medya ve tanıtım kampanyaları gibi alanlarda faaliyet göstermektedir. İBB ile bağlantılı projelerde, özellikle Medya A.Ş. üzerinden alınan ihalelerde aktif rol oynadığı belirtilmektedir. Aydın'ın reklam sektöründeki deneyimi, onu belediyenin tanıtım ve medya stratejilerinde önemli bir iş ortağı haline getirmiştir.
ALPER AYDIN NEDEN TUTUKLANDI VE SUÇU NE?
Alper Aydın, 19 Mart 2025'te İstanbulCumhuriyet Başsavcılığı tarafından İBB'ye yönelik başlatılan soruşturma kapsamında gözaltına alındı. 23 Mart 2025'te ise nöbetçi sulh ceza hakimliği tarafından tutuklandı. Soruşturma, "usulsüzlük" ve "terör bağlantıları" iddialarıyla iki ana eksende yürütülmektedir. Aydın'ın tutuklanma gerekçesi, İBB'nin reklam ihalelerindeki usulsüzlükler ve bu süreçlerdeki finansal operasyonlarla ilişkilendirilmektedir.
Aydın'a yöneltilen suçlamalar şunlardır:
Çıkar Amaçlı Suç Örgütü Kurma veya Üye Olma: Savcılık, İBB'de Ekrem İmamoğlu liderliğinde bir suç örgütü kurulduğunu ve Aydın'ın bu yapının bir parçası olduğunu iddia etmektedir. Reklam ihaleleri üzerinden örgütün finansal faaliyetlerine destek verdiği öne sürülmektedir.
Rüşvet: Aydın'ın, Reklamarea aracılığıyla İBB'den aldığı ihalelerde rüşvet aldığı ve bu paraları belirli kişilere aktardığı belirtilmektedir. Özellikle, Medya A.Ş. ile yapılan işlerde usulsüz ödemeler yapıldığı iddia edilmektedir.
İhaleye Fesat Karıştırma: Reklam mecralarına ilişkin ihalelerin usulsüz şekilde Reklamarea'ya veya bağlantılı firmalara yönlendirildiği, bu süreçte Aydın'ın koordinasyon sağladığı savunulmaktadır. İhalelerin ederinden yüksek bedellerle verildiği ve tamamlanmayan işler için ödeme yapıldığı öne sürülmektedir.
Nitelikli Dolandırıcılık: Belediye kaynaklarının kötüye kullanılarak haksız kazanç elde edildiği, bu kazancın Aydın'ın şirketi üzerinden aklanmaya çalışıldığı belirtilmektedir.
Soruşturmada, MASAK (Mali Suçları Araştırma Kurulu) raporları, tanık beyanları, HTS (telefon görüşme) kayıtları ve ihale dosyaları temel alınmıştır. Aydın'ın evinde ve iş yerinde yapılan aramalarda bulunan nakit para ve belgeler, suçlamaları destekleyen deliller arasında yer almaktadır. Ayrıca, Reklamarea'nın Medya A.Ş.'den aldığı ihalelerde naylon fatura düzenlediği ve bu paraların İBB yöneticilerine veya İmamoğlu'na yakın şirketlere aktarıldığı iddia edilmektedir.
ALPER AYDIN NE ZAMAN TUTUKLANDI?
19 Mart'ta gözaltına alınan Aydın, emniyetteki işlemlerinin ardından 23 Mart'ta hakim karşısına çıktı. İfadesinde suçlamaları reddettiği belirtilen Aydın, "İBB ile iş ilişkilerim tamamen yasal çerçevede yürütülmüştür. Reklamarea, sektörde tanınan bir şirkettir ve ihaleler şeffaf bir şekilde alınmıştır" dedi. Ancak hakimlik, "kaçma ve delil karartma şüphesi" gerekçesiyle Aydın'ın tutuklanmasına karar verdi.
SORUŞTURMANIN GEÇMİŞİ
Savcılık, İBB'de "suç örgütü yöneticisi olmak", "rüşvet", "irtikap", "nitelikli dolandırıcılık", "kişisel verileri hukuka aykırı ele geçirme" ve "ihaleye fesat karıştırma" suçlarının işlendiğini iddia etmektedir. Ayrıca, İmamoğlu ve bazı şüpheliler hakkında "PKK/KCK terör örgütüne yardım" suçlaması da dosyaya eklenmiş durumdadır. Ancak, Alper Aydın'ın bu terör suçlamasıyla doğrudan bağlantılı olduğuna dair açık bir bilgi kamuoyuyla paylaşılmamıştır.
Aydın, Reklamarea'nın yöneticisi olarak, İBB'nin reklam ihalelerinde ve Medya A.Ş. ile yapılan işlerde aktif bir rol oynamıştır. Savcılık, Aydın'ın, İmamoğlu'nun liderliğinde kurulan suç örgütünün bir üyesi olduğunu ve ihalelerden elde edilen gelirlerin usulsüz bir şekilde yönlendirilmesinde payı olduğunu savunmaktadır. Özellikle, reklam kampanyalarının maliyetlerinin şişirildiği ve bu paraların kişisel zenginleşme veya suç örgütünün finansmanı için kullanıldığı belirtilmektedir.
19 Mart'ta 100'den fazla şüpheli hakkında gözaltı kararı çıkarıldı. İmamoğlu'nun yanı sıra Murat Ongun, Tuncay Yılmaz, Adem Tuncay, Ali Nuhoğlu ve Buğra Gökçe gibi isimler de tutuklandı. Aydın, operasyonun ilk günlerinde gözaltına alınanlardan biri olarak, soruşturmanın reklam sektörüyle bağlantılı ayağını temsil etmektedir.
Soruşturma, Türkiye'de büyük bir siyasi tartışma yaratmıştır. CHP Genel Başkanı Özgür Özel, operasyonu "siyasi bir kumpas" olarak nitelendirirken, İmamoğlu, süreci "16 milyon İstanbullunun iradesine saldırı" olarak tanımlamıştır. Saraçhane ve Taksim'de başlayan protestolar, polis müdahalesiyle karşılaşmış, Alper Aydın gibi iş insanlarının isimleri ise bu siyasi çekişmenin gölgesinde kalmıştır.
ALPER AYDIN'IN KARİYERİ
Alper Aydın, İBB soruşturması öncesinde kamuoyunda çok tanınan bir isim değildi. Ancak, tutuklanmasıyla birlikte hakkında çeşitli spekülasyonlar ortaya atılmıştır:
Aydın'ın, İmamoğlu'nun Beylikdüzü Belediye Başkanlığı döneminden beri reklam işlerinde çalıştığına dair iddialar bulunmaktadır. Ancak, bu ilişki resmi kaynaklarla doğrulanmamıştır.
Reklamarea'nın dışında başka şirketlerde de faaliyet gösterdiği öne sürülse de, Aydın'ın kariyerine dair detaylı bilgiler sınırlıdır. Bazı kaynaklar, onun reklam sektöründe yükselen bir isim olduğunu ve İBB ile iş birliğinin bu yükselişi hızlandırdığını iddia etmektedir.
ALPER AYDIN'IN ÖZEL HAYATI
Aydın'ın ailesi, eğitimi veya özel hayatına dair kamuoyuna yansıyan bir bilgi yoktur
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.