Hazreti Muhammed'in Nezaket ve Hoşgörü ile İlgili Hadisleri
Hazreti Muhammed'in Nezaket ve Hoşgörü ile İlgili Hadisleri
Peygamberimiz (sav.) nezaket ve hoşgörü hakkında ne buyurmuştur? Rıfk, nezaket ve hoşgörü ile ilgili hadis-i şerifler...
Peygamberimizin Nezaket ve Hoşgörü ile İlgili Hadisleri
Peygamberimiz (sav.) nezaket ve hoşgörü hakkında ne buyurmuştur? Rıfk, nezaket ve hoşgörü ile ilgili hadis-i şerifler...
Nezaket sözlükte, “Terbiye, edep, kibarlık, zarâfet”; hoşgörü ise, “İnsanların davranışlarını anlayışla karşılayıp hoş görme, sert ve katı hükümlü olmama, müsâmaha” anlamlarına gelir.
PEYGAMBERİMİZİN NEZAKET VE HOŞGÖRÜ İLE İLGİLİ HADİSLERİ
Enes b. Mâlik şöyle demiştir:
“Hz. Peygamber -sallâllâhu aleyhi ve sellem- bir kimseyle karşılaşınca onunla tokalaşır, karşısındaki kimse elini bırakmadan elini onun elinden çekmezdi. Karşısındaki kimse yüzünü çevirmeden o -sallâllâhu aleyhi ve sellem- da yüzünü muhatabının yüzünden (başka tarafa) çevirmezdi. Rasûlullah’ın-sallâllâhu aleyhi ve sellem-, beraber oturduğu bir kimsenin önüne doğru bacaklarını uzatarak oturduğu görülmemiştir.” (Tirmizî, Sıfatü’l-kıyâme, 46)
*
Hz. Peygamber’in -sallâllâhu aleyhi ve sellem- eşi Hz. Âişe’den rivayet edildiğine göre, Rasûlullah -sallâllâhu aleyhi ve sellem- şöyle buyurmuştur:
“Ey Âişe! Şüphesiz Allah Teâlâ Refîk’tir, rıfkı (yumuşak huyluluğu) sever. Yumuşaklıkla yapılan işlere; sertliğe ve diğer şeylere vermediği ecri verir.” (Müslim, Birr, 77)
*
Abdullah b. Mes‘ûd’dan nakledildiğine göre, Rasûlullah -sallâllâhu aleyhi ve sellem- şöyle buyurmuştur:
“Kendisi cehennem ateşine ya da cehennem ateşi kendisine haram olan bir kişiyi size bildireyim mi? Cana yakın, yumuşak huylu, kolaylaştırıcı kimse.” (Tirmizî, Sıfatü’l-kıyâme, 45)
*
İbn Abbas’tan rivayet edildiğine göre, Rasûlullah -sallâllâhu aleyhi ve sellem- şöyle buyurmuştur:
“Hoş gör ki hoş görülesin.” (İbn Hanbel, I, 249)
*
İbn Abbas’tan(ra) rivayet edildiğine göre, Rasûlullah -sallâllâhu aleyhi ve sellem- Abdü’l-Kays kabilesinden Eşecc isimli kişiye şöyle dedi:
“Sende Allah’ın sevdiği iki güzel özellik var: Yumuşak huylu olmak ve teenni ile (düşünüp taşınarak) hareket etmek.” (Müslim, Îmân, 25-26)
*
Cerîr b. Abdullah (ra), Rasûlullah’ı -sallâllâhu aleyhi ve sellem- şöyle derken işittiğini nakletmiştir:
“Yumuşak huydan mahrum olan, bütün hayırlardan mahrum demektir.” (Müslim, Birr, 74-76)
*
Câbir b. Abdullah’tan rivayet edildiğine göre, Rasûlullah -sallâllâhu aleyhi ve sellem- şöyle buyurmuştur:
“Üç şey vardır ki bunlar kimde bulunursa Allah onu koruması altına alır ve cennetine girdirir: Güçsüzlere rıfk ile (yumuşak) davranmak, ana babaya şefkat göstermek ve elinin altında bulunan hizmetlilere iyi muamelede bulunmak.” (Tirmizî, Sıfatü’l-kıyâme, 48)
*
Ebû Abdullah el-Cedelî anlatıyor:
“Hz. Âişe’ye Allah Resûlü’nün -sallâllâhu aleyhi ve sellem- ahlâkını sordum, o da şöyle cevap verdi: ‘O, söz ve fiillerinde kaba biri değildi. Çarşı ve pazarlarda bağırıp çağırmaz, kötülüğe kötülükle karşılık vermez, buna karşılık affeder ve hoşgörülü davranırdı.’” (Tirmizî, Birr, 69)
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.