YANGINDA ÇALIŞMAK

Dünya 16.02.2025 - 14:07, Güncelleme: 16.02.2025 - 14:07
 

YANGINDA ÇALIŞMAK

İş dünyasında, hatta sosyal yaşamda ve genel tanımla kompetitif (rekabetçi) çağın içindeyiz.
MUSA KARADEMİR. YANGINDA ÇALIŞMAK İş dünyasında, hatta sosyal yaşamda ve genel tanımla kompetitif (rekabetçi) çağın içindeyiz. Alın terinden (emek yoğun) akıl terine ve oradan da yapay zekaya evriliyoruz. Ekip olmak ve her bir ekibin birer dişlisi haline gelmek, ortak değer yaratırken önemlidir. Başarısızlığın bahanesi boldur. Patronaj odaklılıktan, lider odaklı, ekip çalışması, hem zamanı doğru kullanmaya hem de fırsat maliyetine katkı sağlayacaktır. Ekip olmak, değer yaratmak ve ortaya çıkan değerin (mal veya hizmet veya yönetişim bir arada) ödülünü almak çok önemlidir. Her insan tek başına bir değerdir. O insan başta etik kurallar olmak üzere doğru şekillendirildiğinde, kurum kimliği ile bireysel varlık doğru bir zeminde buluşturulduğunda, ortaya rekabet edebilen ve başarılı insan ve kurum profiliçıkacaktır.  Bu yaklaşım hem devlet yapısında hem de iş dünyasında geçerlidir. Elbette sosyal yaşamda da bu geçerlidir ancak çekirdek aile veya sosyal ilişkilerde, rekabetten ziyade, insanın kendi kriteri ve bulunduğu sosyal çevre koşulları daha baskın olmalıdır. Zira insan en iyi kendini tarif eder. Ancak henüz kurumsal ve global kimliğini oluşturamamış yapılarda (şirketler veya devlet yapısı) ekonomiye, üretime katkı sunmak son derece zordur. Örneğin Türkiye, 1990’lardan itibaren Uzak Asya kalkınma modeli için çaba harcarken, bugün kendimizi Latin Amerika ülkelerine dönüşmüş halde gördük. Zira ülkenin yarattığı değerin neredeyse % 70’lik kısmını, ülkenin % 5’lik dilimi alıyor.  Durum böyle olunca, o zaman yangında çalışıyorsun. Sorumlu insan, büyümüş insandır ancak kişisel sorumsuzluk veya kanunların yaptırım gücü olmayışı veya siyasi etik değerlerin eksikliği, hangi yönetim katında olursa olsun, liyakata, emeğe, başarma arzusuna ve ekip ruhuna ket vurmaktadır.        Hnr. Dr. Musa Karademir BDU Uluslararası Diplomatlar Birliği Başkanı United Kingdom EODP Türkiye Başkanı ve İyi Niyet Büyükelçisi
İş dünyasında, hatta sosyal yaşamda ve genel tanımla kompetitif (rekabetçi) çağın içindeyiz.

MUSA KARADEMİR. YANGINDA ÇALIŞMAK

İş dünyasında, hatta sosyal yaşamda ve genel tanımla kompetitif (rekabetçi) çağın içindeyiz. Alın terinden (emek yoğun) akıl terine ve oradan da yapay zekaya evriliyoruz. Ekip olmak ve her bir ekibin birer dişlisi haline gelmek, ortak değer yaratırken önemlidir.

Başarısızlığın bahanesi boldur. Patronaj odaklılıktan, lider odaklı, ekip çalışması, hem zamanı doğru kullanmaya hem de fırsat maliyetine katkı sağlayacaktır.

Ekip olmak, değer yaratmak ve ortaya çıkan değerin (mal veya hizmet veya yönetişim bir arada) ödülünü almak çok önemlidir. Her insan tek başına bir değerdir. O insan başta etik kurallar olmak üzere doğru şekillendirildiğinde, kurum kimliği ile bireysel varlık doğru bir zeminde buluşturulduğunda, ortaya rekabet edebilen ve başarılı insan ve kurum profiliçıkacaktır. 

Bu yaklaşım hem devlet yapısında hem de iş dünyasında geçerlidir. Elbette sosyal yaşamda da bu geçerlidir ancak çekirdek aile veya sosyal ilişkilerde, rekabetten ziyade, insanın kendi kriteri ve bulunduğu sosyal çevre koşulları daha baskın olmalıdır. Zira insan en iyi kendini tarif eder.

Ancak henüz kurumsal ve global kimliğini oluşturamamış yapılarda (şirketler veya devlet yapısı) ekonomiye, üretime katkı sunmak son derece zordur. Örneğin Türkiye, 1990’lardan itibaren Uzak Asya kalkınma modeli için çaba harcarken, bugün kendimizi Latin Amerika ülkelerine dönüşmüş halde gördük. Zira ülkenin yarattığı değerin neredeyse % 70’lik kısmını, ülkenin % 5’lik dilimi alıyor. 

Durum böyle olunca, o zaman yangında çalışıyorsun. Sorumlu insan, büyümüş insandır ancak kişisel sorumsuzluk veya kanunların yaptırım gücü olmayışı veya siyasi etik değerlerin eksikliği, hangi yönetim katında olursa olsunliyakataemeğe, başarma arzusuna ve ekip ruhuna ket vurmaktadır.       

Hnr. Dr. Musa Karademir

BDU Uluslararası Diplomatlar Birliği Başkanı

United Kingdom EODP Türkiye Başkanı ve İyi Niyet Büyükelçisi

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve nethaberler.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.