Güneş’te Helyum-3 Fırtınası

Gündem 16.04.2025 - 10:15, Güncelleme: 16.04.2025 - 10:15
 

Güneş’te Helyum-3 Fırtınası

Ekim 2023’te Güneş’teki koronal deliklerden oluşan rekor helyum-3 salınımı, bilim dünyasında geniş yankı uyandırdı.
2023 yılı Ekim ayının son günlerinde Güneş’in atmosferinde gerçekleşen olağanüstü bir olay, uzay araştırmalarına dair yeni bilgiler sundu. Avrupa Uzay Ajansı ve NASA'nın Solar Orbiter misyonu, Güneş'teki bir koronal delikten 180 bin kat yoğunlukta helyum-3 salındığını duyurdu. ABD Southwest Araştırma Enstitüsü'nden astrofizikçi Radoslav Bučík, nadir görülen bu olayın kaynağının Güneş jetlerinde olduğunu açıkladı. Helyum-3, Güneş Sistemi’nde sıkça rastlanan bir izotop değil, bu nedenle bu tür salınımlar bilim insanları için oldukça değerlidir. Normal şartlarda güneş rüzgarlarında yer alan helyum-3 oranı çok düşüktür ancak bu olayla birlikte büyük bir artış kaydedildi. Helyum-3 salınımı, Güneş'in düşük yoğunluklu ve soğuk korona bölgelerinden geliyor. Manyetik alanların geçirgenliği nedeniyle bu hafif izotoplar yüksek hızlarla uzaya taşınıyor. Buçík ve ekibi, bu tür olayların nadir olduğunu ve tespit edilmesinin zorluğunu vurguladı. Araştırmanın detayları, The Astrophysical Journal’da yayımlanmıştır.
Ekim 2023’te Güneş’teki koronal deliklerden oluşan rekor helyum-3 salınımı, bilim dünyasında geniş yankı uyandırdı.

2023 yılı Ekim ayının son günlerinde Güneş’in atmosferinde gerçekleşen olağanüstü bir olay, uzay araştırmalarına dair yeni bilgiler sundu. Avrupa Uzay Ajansı ve NASA'nın Solar Orbiter misyonu, Güneş'teki bir koronal delikten 180 bin kat yoğunlukta helyum-3 salındığını duyurdu.

ABD Southwest Araştırma Enstitüsü'nden astrofizikçi Radoslav Bučík, nadir görülen bu olayın kaynağının Güneş jetlerinde olduğunu açıkladı. Helyum-3, Güneş Sistemi’nde sıkça rastlanan bir izotop değil, bu nedenle bu tür salınımlar bilim insanları için oldukça değerlidir. Normal şartlarda güneş rüzgarlarında yer alan helyum-3 oranı çok düşüktür ancak bu olayla birlikte büyük bir artış kaydedildi.

Helyum-3 salınımı, Güneş'in düşük yoğunluklu ve soğuk korona bölgelerinden geliyor. Manyetik alanların geçirgenliği nedeniyle bu hafif izotoplar yüksek hızlarla uzaya taşınıyor. Buçík ve ekibi, bu tür olayların nadir olduğunu ve tespit edilmesinin zorluğunu vurguladı. Araştırmanın detayları, The Astrophysical Journal’da yayımlanmıştır.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve nethaberler.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.