Kira alanlar dikkat! Beyan vermeyenler için Maliye sahada, konut yoklamalarına başladı
Kira alanlar dikkat! Beyan vermeyenler için Maliye sahada, konut yoklamalarına başladı
Kira gelirlerine yönelik vergi düzenlemelerinde yeni değişiklikler yapıldı. Belirlenen istisna tutarları artırılırken, kimlerin vergi ödemekle yükümlü olacağı ve beyanname şartları netleşti. Güncellenen düzenlemeye göre belirli bir tutarın üzerinde kira geliri elde edenler vergi öderken, istisna kapsamına giren mülk sahipleri beyanname vermek zorunda olmayacak. 2024 yılında yıllık 33 bin TL kira geliri elde eden gayrimenkul sahipleri gelir vergisi ödeyecek. Bu tutarın altında kira geliri elde edenler ise beyanname vermeyecek. İstisna tutarı, 2025 takvim yılında elde edilen kira gelirleri için yıllık 47 bin TL olarak tespit edildi. İşyerlerinden elde edilen kira gelirleri de vergiye tabi olacak. 230 bin liranın üzerinde kira geliri elde eden gayrimenkul sahipleri gelir vergisi ödeyecek. 2025 yılı için istisna tutarı 330 bin TL’ye yükseltildi.
Kirada beyan dönemi! Maliye sahaya indi, konut yoklamalarına başladı
Ev ve işyeri sahipleri için beyan süresi başladı
Konut ve işyeri sahipleri için kira beyanname verme süresi 2 Nisan’da sona eriyor. Beyanname vermeyenler muafiyetten yararlanamayacak, ödemeler ise iki taksitte yapılacak
Hazine ve Maliye Bakanlığının verilerine göre, yıllık gelir vergisi beyannameleri her yıl martta veriliyor. Bu yıl ki beyanname döneminin başlamasıyla Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, uyarılarıda bulunarak "Kazançların doğru beyan edilmesi, vergi adaletinin sağlanması açısından da önem taşıyor. Mükelleflerimizden vergiye uyum konusunda azami hassasiyet bekliyoruz" dedi.
Hazine ve Maliye Bakanlığının verilerine göre, yıllık gelir vergisi beyannameleri her yıl martta veriliyor.
2024'te elde edilen ticari, zirai ve serbest meslek kazançları ile kira, ücret, menkul sermaye iradı ve diğer kazançlara ilişkin yıllık gelir vergisi beyannamelerinin 2 Nisan Çarşamba'ya kadar sunulması gerekiyor.
KAYIT DIŞILIKLA MÜCADELE
Konuya ilişkin değerlendirmede bulunarak kayıt dışılıkla mücadeleye bu yıl da aralıksız devam edileceğini vurgulayan Bakan Şimşek, "Kayıt dışı ekonomik faaliyetlerin önlenmesi ile vergide adaletin sağlanması amacıyla ileri analiz teknikleri kullanarak, ilgili sektör ve alanlara ilişkin potansiyel riskleri tespit edeceğiz. Fiili saha vergi denetimlerinin artırılmasıyla vergi denetimi algısının mükelleflerde yerleşmesini sağlayacağız" diye konuştu.
"İZAHA DAVETİ YOĞUN ŞEKİLDE KULLANIYORUZ"
"İzaha davet" müessesesini yoğun şekilde kullanmaya başladıklarını belirten Şimşek, şöyle devam etti:
"Vergi kaybına yol açtığı değerlendirilen mükellefleri tek tek izaha çağırıyoruz. 2024 yılı kazançlarına ilişkin beyan dönemi başladı. Elde edilen kazançların doğru beyan edilmesi, vergi adaletinin sağlanması açısından da önem taşıyor. Mükelleflerimizden vergiye uyum konusunda azami hassasiyet bekliyoruz. Gelir İdaresi Başkanlığımızın yöneticilerini, tüm illeri ziyaretle görevlendirdim. Arkadaşlarımız, sivil toplum kuruluşlarıyla görüştü, beyanların doğru yapılmasının önemini ve kayıt dışılıkla mücadele konusundaki kararlılığımızı anlatıyor."
KONUTLARDA FİİLİ YOKLAMA
Geçen yıl kira, ücret, menkul sermaye iradı ile diğer kazanç ve iratlardan yaklaşık 1,8 milyon beyanname alan Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), yürüttüğü çalışmalarla bu yıl rakamın 2 milyonu geçmesini bekliyor.
Başkanlık, 2024 yılında kira geliri elde edip beyanname vermesi gereken mükelleflerin tespiti amacıyla yaklaşık 1,5 milyon konutu analize tabi tutarak, 425 bin konutta fiili yoklama yaptı. Bu kapsamda 376 bin yeni mükellefin beyanname vermesi sağlandı.
Dijital Vergi Dairesinden alınan "Kira Bildirim Formu" ile kiracılar gönüllülük esasına dayalı olarak 38 bin form doldurdu. Bunlara göre kira beyannamesi vermeyen 20 bin mükellef olduğu görüldü ve yasal işlem yapıldı. Böylece 2024 yılında beyanname veren mükellef sayısında bir önceki yıla göre yüzde 26 artış meydana geldi.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.