Tasavvuf nedir, mürşit kime denir?
Tasavvuf nedir, mürşit kime denir?
Tasavvufun amacı, insanı kötü ahlâk ve çirkin huylardan uzaklaştırmak, güzel vasıflarla bezemek, Hz. Peygamber'e tam bir ittibâ ile Allah ve Rasûlü'nün ahlâkıyla ahlaklanmış “insan-ı kâmil” yetiştirmektir.
Tasavvuf cenab-ı Allah'ı tamamen tanıyabilme, kendini Allah'ın yoluna adama sanatıdır. Günlük hayatta Allah'tan uzaklaştıran tüm meşkalelerden uzak durmak ve kendini tamamen Allah'a adama sanatına Tasavvuf denilmektedir. Tasavvuf dünyevi meselelerinden ayrılıp uhrevi hayata kendisini adamış kişilerdir.
Tasavvuf denince akla ne gelir?
Tasavvuf deyince akla tek tip bir ilim, uygulama ve örgütlenme gelmez. Tasavvuf ilmi içeresinde çok muhtelif hatta birbirine zıt akımlar vardır. Bu yüzden tasavvuf ehli arasında kendi iç ihtilaf ve çatışmaları her zaman var olagelmiştir.
Kurucusu 12. yüzyılda Doğu Türkistan'da yetişen Hoca Ahmet Yesevi'dir.*Tekke Edebiyatı, Anadolu'ya 13. y.y.'dan itibaren gelişmiştir. DÎVÂN-I HİKMET (AHMED YESEVÎ) Dîvân-ı Hikmet, Türk edebiyatında tasavvufî hikmet söyleme geleneğinin öncüsü olan Ahmed Yesevî'ye ait şiirleri bir araya getiren külliyatın adı. Dîvân-ı Hikmet, İslâm'ın kabulünden sonraki asırlarda oluşturulan Türk tasavvuf ve/veya tekke edebiyatının bilinen ilk örneğidir.
Tarihte bilinen ilk büyük Türk mutasavvıfı ünvanını taşır. Tam adı: Ahmed bin İbrâhim bin İlyâs Yesevî idi. Yesevîlik adı verilen tasavvufî akımının mimârı olan "Hazret-i Türkistan" nâmıyla da meşhur "Hâce Ahmed Yesevî" bir İslâm âlimidir.
Tasavvufu kim buldu?
Tasavvuf, İslam tarihinde erken bir dönemde, kısmen erken Emevi Halifeliği'nin (661-750) genişlemesine karşı bir tepki olarak ve esas olarak Hasan el-Basri'nin himayesinde ortaya çıktı.
Tasavvufu ilk defa tarif ve şerheden kişi, İmam Mâlik'in [rahmetullahi aleyh] talebesi Zünnûn-i Mısrî'dir [kuddise sırruhû]. Tasavvufu ilk defa (genişçe) şerheden, kısımlara ayıran ve yayan kişi ise Cüneyd-i Bağdâdî'dir [kuddise sırruhû].
Tasavvuf dinde var mı?
Tasavvuf şeriat kurallarının üzerine bina edilmiş olup İslam dininin bir yüzüdür. Tasavvuf İslam'dan bağımsız düşünülemez. (Kaynak belirtilmeli) Tasavvufun ahlak kuralları tamamen İslam peygamberinin sünnet denen sözlü ve fiili hareketlerine dayanır.
Tasavvuf yolunda giden kişiye ne denir?
Mutasavvıf (Arapça: متصوف), tasavvuf ehli olan, herhangi bir tasavvuf yolunda mertebe kat etmiş kişidir.
Tasavvuf tatbiki bir ilim olduğundan mürşid vasıtası ile öğrenilir. d- Tasavvuf tecrübi olduğu için kitaptan öğrenilmez. e-Tasavvufun bilgi kaynağı felsefe ve kelam gibi akılla sınırlı değildir. İlham ve keşf de bilgi kaynağı kabul edilir.
Tasavvufta rabıta ne demek?
Etimolojik açıdan râbıta sözcüğü rabt kökünden türemiştir ve “birleştirmek” ve “bağlamak” anlamlarına gelmektedir. Tasavvufta ise müridin, konsantre olup şeyhini aklında canlandırarak şeyhinden yardım istemesi, şeyhinin yardımı ile Allah'tan feyz almasıanlamına gelir.
İlk rabıta yapan kimdir?
Tasavvuf literatüründe ise “seyrü sülûke yeni başlayan müridin önce mürşidine sonra Hz. Peygamber (s.a.v. )'e ondan sonra da Allah Teâlâ'ya muhabbet ile gönül bağlaması” olarak tarif edilmektedir. Araştırmalar bugünkü anlamıyla bir râbıtanın Bahâuddin Nakşibend (ö. 791/1389) ile başladığı göstermektedir.
Ahlak ve edep aynı şey mi?
Edep ile ahlak arasındaki fark: Ahlak geniş anlamlıdır, evrenseldir, edep daha özel ve yereldir. Mesela, aile bireylerinden birine karşı sesi yükseltmek hem ahlaka hem de edebe aykırıdır ama büyüğe ismi ile hitap etmek Avrupa ve ABD toplumlarında normal karşılanırken bizde edepsizlik sayılır.
Edepsiz davranışlar nelerdir?
Etik dışı davranış;bireylerin, grupların veya örgütlerin toplumun ve/veya mesleğin iyi, güzel ve doğru saydığı etik kuralları, ilkeleri terk etmesi ve bu kural ile ilkelere aykırı davranış göstermesidir. Bu kapsamda ihmal, ayrımcılık, rüşvet vb. davranışlar etik dışı davranışlara örnek verilebilir.
Tasavvufta nefes nedir?
Alevi-Bektaşi şairlerince söylenen âyin-i cem'lerde, diğer toplantılarda kendine has bir beste ile okunan, böyle okunmak için yazılmış şiirlere nefes denir. Şekil itibarı ile koşmalar gibi dörtlüklerle yazılır. Konusu ekseriya tasavvuf, tarikat akideleri ile ilgilidir.
Tasavvufta kalp nedir?
Tasavvufun temel ıstılahlarından olan kalp, insanın hakikatini ifade eden rabbânî bir latifedir. Göz dediğimizde gözü oluşturan bütün anatomik organlar kastedildiği gibi Kalp de birbirlerine bağlı ve kendi içlerinde bir bütünlük arz eden mertebelerden oluşur: 1.Sadr: İslâm mertebesidir. 2. Kalb: İmân mertebesidir.
Allah'a ulaşma ilmine ne denir?
Tasavvuf: İslam'ın temel prensiplerine dayanarak nefsi arındırma, ahlakı güzelleştirerek dini yaşama Allah'a ulaşma ilmidir.
Derviş / Sufi kime denir?
Tasavvufî hayat tarzını benimseyen ve bu yolla Hakk'ın yakınlığını kazanmaya çalışan kişi. Âhiret saadetinin ibadetle kazanılacağına inanarak kendisini ibadete veren samimi dindar.
Tasavvufta hiç ne demek?
Tasavvufta “hiç olmak”, sahip olunan “her şeyi vermektir”. Çünkü Tasavvuf'a göre “verdiğin şey, senin olur”.
Tasavvuf neyle ilgilenir?
Tasavvuf; zühd ve takva ile ruhu temizlemek, kalbi masivadan boşaltıp Hakk'a tahsis etmek, O'nun bütün emirlerine uymak, yasaklarından kaçınmak ve bilincinde daima Allah'ı canlı tutmaktır.
Tasavvuf ehli kimlerdir?
Tasavvufî hayat tarzını benimseyen ve bu yolla Hakk'ın yakınlığını kazanmaya çalışan kişi. Tasavvufî hayat tarzını benimseyerek Hakk'ın yakınlığını kazanmaya çalışan kimse.
Cezbe kimlere gelir?
Sohbet, zikir ve semâ meclislerinde kalbinde meydana gelen vâridâta (bk. VÂRİD) dayanamayarak kendinden geçen, gayri ihtiyarî sıçrayıp nâra atan kimselerin davranışlarına da cezbe adı verilmektedir. Türkçe'deki “cezbelenmek, cezbeye gelmek” gibi deyimler bu tür cezbe için kullanılır.
Tasavvufî mezhepler nelerdir?
İtikadi yorumlar Matüridilik ve Eşarilik; fıkhi yorumlar Hanefilik, Malikilik, Şafiilik ve Hanbelilik; tasavvufi yorumlar Yesevilik, Kadirilik, Mevlevilik, Nakşibendilik ve Alevilik Bektaşilikşeklinde listelenir.
Tasavvufta 40 gün halvete giren sufiye ne ad verilir?
ERBAÎN. Sâlikin kırk gün süreyle özel bir mekânda inzivaya çekilip kendisini ibadete vermesi anlamında tasavvuf terimi.
Kimler şeyh olabilir?
Şeyh unvanı, liyakatlerine, eğitimlerine, mesleki başarılarına ve sosyal statülerine bağlı olarak çeşitli kategorilerdeki insanlara atanabilir. İslam'da eğitim almış ve bu alanda derin bilgiye sahip bir din adamı şeyh olabilir
Tasavvuf bize ne öğretir?
Tasavvuf, kişinin iman ve itaat etmesi, bütün ibadetlerin ve bütün hayırlı işlerin hakiki ve kusursuz olmasıdır. Serbest düşünceye açık bütün ilimlerde olduğu gibi tasavvufta da zamanla iç ve dış tesirlerle aşırılıklar ve sapmalar yanında anlaşılması güç meseleler ortaya çıkmıştır.
Tasavvufta neyin önemi?
Hz. Mevlânâ' nın felsefesinde ney, “insan-ı kâmil” in (yani bir takım merhalelerden geçerek olgunlaşmış insanın) sembolüdür ve aşk derdini anlatmadadır.
Tasavvufa göre insan nasıl bir varlıktır?
İnsan Mevlânâ'nın dediği gibi melek ve hayvan arası bir varlıktır. Melekteki akıl, hayvandaki nefs ve şehvet, insanda aynı anda vardır. Bu yüzden insan hem hayra, hem de şerre yatkın bir varlıktır. Ya da bir başka ifâdeyle insandaki ruh ve akıl melekle, nefs şeytanla, cesed de hayvanla ortak vasıflardır.
Tasavvuf büyükleri kimlerdir?
Abdal Musa, Beyazid Bistâmî, Bişri Hafî, Celâleddîn Rûmî, Cüneyd Bağdadi, Fudayl bin İyâz, Hacı Bektaş, Hâris el-Muhasibî, İbrahim Edhem, İmâm-ı Gazâlî, Muhyiddîn İbn Arabî, Şâh-ı Nakşibendî, Yunus Emre, Şeyh Bedir Karahan, Hüseyin Gümüş baba ve Dr. Rashid İbrahim Haake K.S.A. gibi ve diğer büyük sufiler arasında sayılabilir.
Tasavvufa neden ihtiyaç duyulur?
Tasavvuf vahdet-i vücûd ve vahdet-i şühûd gibi düşünce sistemleriyle isbat-ı vâcib ve Hakk'ın varlığı konusundaki yorumlarıyla insanın hem kendini tanımasını hem varlığın hakîkatine ermesini hem de iyi bir kul olabilmesi için hiçliğe varmasını sağlar. Tasavvufun bu boyutu İslâmî ilimlere önemli katkılarda bulunur.
Tasavvuf insana ne kazandırır?
Tasavvufun amacı, bizleri iman ve İslâm'ın nimetleriyle beraber ihsan makamına çıkartmaktır. Tasavvuf , İslâm'ı ihsan makamında yaşamaktır. Bu yüzden tasavvuf; iman, ahlâk ve maneviyat arasında mükemmel bir irtibat kurar ve insan oluşumuzun manasını burada aramamız gerektiğini söyler.
İslam dininde Mürşid / şeyh var mı?
Şeyh tasavvuf literatüründe şeriat, tarikat ve hakikat ilimlerini tahsil edip bu alanlarda söz sahibi olan kimsedir. Ayrıca bir şeyhe bağlanıp seyr-ü sülûkunu tamamlayan kimselere denir. Bu makama erişen kimselere ise şeyhü'l-ârifîn denir.
En büyük mürşid kimdir?
Hayattaki en büyük hakikat mürşiddir. En hakiki, en büyük mürşid ise Hz. Muhammed'dir (s.a.v).
Mürşid kâmil akıl sahibi olmalı, müridlerine güzel nasihatlerde bulunmalıdır. Mürşid cömert olmalı, eğer varsa malını müridleriyle paylaşmaktan çekinmemelidir. Bütün dünya karşısında cesaretli olmalıdır. Tek başına kalsa da korkmamalı, doğru bildiğini söylemekten sakınmamalıdır.
Herkesin bir mürşidi var mıdır?
Her alanın kendine özgü mürşitleri vardır. Manevi ve ahlaki değerler noktasından insanlığın en genel ve üstün mürşidi Kur'an-ı Kerim ve onun muallimi olan Peygamber Efendimiz (asv)'dir. Bu mürşidlerin ışığı ve rehberliği olmadan hakikate vasıl olunamaz.
Mürşide nasıl hitap edilir?
Mürşit, mürid için terbiye etmede üstlendiği rolden dolayı manevi baba sayılır. Hatta mürşide baba şeklinde de hitap edilir.
Mürşide Kur'an'da geçiyor mu?
Mürşid, Kehf suresinde (18/17) “doğru yolu gösteren rehber” manasındadır.
Kamil insan nasıl anlaşılır?
İnsân-ı kâmil şeriat, tarikat, hakikat ve mârifet itibariyle tam ve ergin olan kişidir. Kâmil insanın sözleri doğru, işleri iyi, ahlâkı güzeldir, mârifet sahibidir, yani eşyayı ve ondaki hikmetleri gereği gibi bilir. Esasen sülûkün amacı da söz konusu dört hususu kemale erdirmekten ibarettir.
Mürşidin gönlüne nasıl girilir?
Mürşidinin gönlüne girmek isteyen, muhakkak Kur'an-ı Kerim ahkâmına dikkatli olub, sünnet-i seniyyeye ittiba etmekle mükelleftir. Muhakkak istikamet, sevgi ve şefkat yoluna yönelmesi gerekir. Bunlarla muttasıf olan sâlik, herkesi sever, şefkat gösterir bu nedenle kalbindeki paslar silinir.
Mürşide bağlanmak şirk midir?
Asla değil… Mürid Mürşid de gördüğü güzel ahlakı sever ve o ahlakla ahlaklanmak ister. Bu ahlak ise Resullullah'ın (sav) ahlakı yani Kuran ahlakıdır. Ve bu sevgi asla ama asla bazılarının sandığı gibi Allah'ı sevmekle aynı cümle içinde bile geçemez.
Mürşidi Kamil şart mı?
Mürşid-i kamile bağlanmak şart mıdır? Çağımızda mürşit var mıdır? Elbette şarttır. Allah'ın cennete kabul etme şartı da budur zaten.
Mürşitler / şeyhler Allah dostu mudur?
Tarikat şeyhi olan bir kimse aynı zamanda keramet gösteren Allah dostu olarak değerlendirilen velilerdendir, ermiş zatlardandır. İşte bu zatların ahirette Allah'la kullar arasında şefaatçi olacakları öne sürülür.
Mürşit nasıl anlaşılır?
Mürşid kâmil akıl sahibi olmalı, müridlerine güzel nasihatlerde bulunmalıdır. Mürşid cömert olmalı, eğer varsa malını müridleriyle paylaşmaktan çekinmemelidir. Bütün dünya karşısında cesaretli olmalıdır. Tek başına kalsa da korkmamalı, doğru bildiğini söylemekten sakınmamalıdır.
Allah'ın veli kulları nasıl anlaşılır?
Allah a dost olmuş, Allah'ı seven ve Allah'ın da onları sevdiği kulları demektir. Yukardaki ayette ise, "Allah müminlerin velisi, dostudur" buyrulmakta, ve öyle olunca, iman edip itaat eden, Allah'ın emirlerine uyup, yasaklarından sakınan kulları, Allah'ın dostlarıdır.
Mürşid ziyareti nedir? Mürşid Ziyareti nasıl olur?
Mürşide gitmekten maksat, Allah rızasına ulaşmak, kötülükten kaçmak, hasta kalbe ilaç, garip gönle gerçek bir dost aramak, kısaca manevi bir hicret yapmaktır. Resûlullah (s.a.v) Efendimiz: “Fitneler etrafı sardığı bir zamanda ibadete yönelen kimse, sanki bana hicret etmiş gibidir.”
Mürşid sevgisi nasıl olmalıdır?
Bir sâlik şunu hiç hatırından çıkarmamalıdır ki; bir mürid, Allah (c.c.)'ya giden yakınlık yolunda mânevî derecelere ancak mürşidi vasıtasıyla ulaşabilecektir. Bunun için de gönlünde mürşidine karşı derinden samimi bir sevgi ve saygı beslemelidir. Mürşid'den gerçek mânasıyla istifade saygı ve sevgi ile mümkün olabilir.
İslam sancağını taşıma gibi mukaddes bir kazanıma nail olan Anadolu evliyaları, manevi ve zahiri anlamdaki görevlerini layıkıyla yerine getirmiş ve o sancağı gelecek nesillere ulaştırmıştır. Bu vesileyle de, İslamın ve o şerefli sancağın yeni mihmandarları her dönemde zuhur etmiştir. Etmeye de devam edecektir. Allah'ın (C.C.) nuru kıyamete kadar sönmeyecektir. Öyle ki; yüce kitabımız Kur'an-ı Kerim (Tevbe-119)'de Allah (C.C.) şöyle buyurmaktadır: ''Ey iman edenler! Allah’a karşı gelmekten sakının ve 'SADIKLARLA' beraber olun.''
”Sâdikat” (Sadıklar yolu) Kurucusu Dr. Rashid Haake Kimdir?
”Sâdikat” (Sadıklar yolu) Kurucusu Dr. Rashid Haake Kimdir?
Bu anlamda tüm ömrünü ve hayatını hak yoluna adayan, İslam sancağını taşıma ve taşıtma şerefine mazhar olmuş tüm Allah dostlarına selam olsun.
Bu minvalde: ”Günümüz dünyasında özellikle de batı (AVRUPA) ülkelerinde İslamın sancağını dalgalandırmaya kendini adayan bir Allah dostunu daha tanıyalım.” ‘SADIKLAR YOLU‘ anlamına gelen ‘SADİKAT’ ismiyle yeni bir harita ve yeni bir usül başlatan, tamamen metotsal yöntem ve tekniksel uygulamalarla sürdürülen yepyeni bir tasavvuf yolunu açan, işte o Allah dostu ve içsel yolculuk ile farkındalık oluşturan yeni vizyon linkte;
https://www.nethaberler.com/haber-dr-rashid-ibrahim-haake-kimdir-61318
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.