Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Rehber Koçum Turan Hoca

2024 YKS’DE DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) hazırlık süreci oldukça zorludur. Uzun yılların emeği sadece birkaç saat dilimi içerisinden belirlenecek. Sınav zamanı ve sınavı doğru stratejilerle ve dikkatle yönetmekte en az hazırlık süreci kadar önemlidir. İşte dikkat edilmesi gereken bazı hususlar ve sınav anında yapılması gerekenleri söyle özetleyebiliriz.

TEMEL KURALLAR

➢ 8 Haziran 2024 tarihinde uygulanacak olan YKS 1. Oturum Temel Yeterlilik Testi (TYT), 

➢ 9 Haziran 2024 tarihinde uygulanacak olan YKS 2. Oturum Alan Yeterlilik Testleri (AYT), 

➢ YKS 3. Oturum Yabancı Dil Testi (YDT) yapılacaktır.

➢ 2024 YKS 1. ve 2. Oturum (TYT- AYT) için adaylar saat 10.00’dan sonra, YKS 3. Oturum Yabancı Dil Testi (YDT) için adaylar saat 15.30’dan sonra sınav binalarına kesinlikle alınmayacaktır.

➢ Sınav giriş belgesinin üzerinde adayın adayın fotoğrafı bulunacaktır.Adaylar sınav giriş belgesini ais.osym.gov.tr adresinden teminedeceklerdir.

➢ Bina girişinde yoğunluğa yol açılmaması için adayların sınava metal aksesuar içermeyen sade bir kıyafetle gelmeleri ve sınavdan en az 1 saat önce sınavın yapılacağı bina önünde hazır bulunmaları son derece önemlidir.

➢ Sınav günü yanınızda Sınava Giriş Belgesi (siyah-beyaz veya renkli çıktı.) bulundurmanız gerekmektedir.

➢ Nüfus cüzdanı/Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı mutlaka yanlarında olması gerekmektedir. Sınav görevlilerinde adayı tanımada tereddüt oluşturmayacak güncel bir fotoğraflı T.C. Kimlik Kartı bulunmalı veyapasaportun süresi geçerli olmalıdır. Kimlikteki fotoğraf en az son 50 ay içinde çekilmiş olmalıdır. Bunların dışındaki, sürücü belgesi, meslek kimlik kartları vb. diğer tüm belgeler sınava girişi için geçerli belgeler sayılmayacaktır. 

➢ Kurşun kalem, silgi, kalemtıraş, peçete, ÖSYM tarafından temin edileceğinden, şeffaf pet şişe içerisindeki su dışında hiçbir araç, gereç, içecek ve yiyeceği sınava gireceğiniz binaya getirmeyiniz. Sınava şeffaf pet şişe içerisinde su getirebilirsiniz.

➢ Sınav günü her zamanki rutin kahvaltınızı yapın ve midenizi bozabilecek yeni bir şey denemeyin.

➢ Uyku düzeninizin sınav öncesinde düzenli ve sağlıklı olması, sınav günü zihinsel ve fiziksel olarak en iyi performansınızı sergilemenize yardımcı olabilir. Bu nedenle, sınav öncesinde uyku düzeninize dikkat etmek önemlidir.

➢ 

➢ 

SINAVA BAŞLARKEN

➢ Her şeyden önce olumlu düşünün. Olumsuz düşünceleriniz varsabunları olumluya çevirin. Size kendiniz iyi hissettirecek olaylar düşünün.

➢ Sınava başlamadan önce ihtiyaçlarınızı özellikle tuvalet ihtiyacınızıkarşılayın.

➢ Görevlilerce sınavda yapılacak açıklamaları ile sizi yönlendirecektir. İyi dinleyiniz.

➢ Kodlamalara dikkat edin. Optik formdaki T.C. Kimlik No ile Ad-Soyadı kısımlarını, kitapçık türünü kontrol edin. 

SINAV ANINDA

➢ Sınavın ilk 15 dakikasında, özellikle kitapçıklar dağıtılırken heyecanlanmak çok normaldir. Bunun bir zaaf olmadığını ve hemenherkesin az ya da çok bu heyecanı yaşadığını bilmek sizi rahatlatacaktır.

➢ Sınavın hemen öncesinde sanki bütün bilinenler unutulmuş gibi bir düşünceye kapılınsa da bunun gerçek olmadığını ve o anki sınavpsikolojisinden kaynaklandığını bilin ve sakin kalın.

➢ Sınava, denemelerde alışılan testten başlayın ve aynı testlere sırasıyla devam edin. Sınavda yeni bir teknik denemeyin. Testlereayrılan süreleri aşmamak için zamanı kontrol etmeyi unutmayın.

➢ Her soruya şans tanıyınHiçbir soruda fazla vakit harcamayın.

➢ ‘Turlama tekniğini unutmayın.

➢ Birinci turda doğruluğundan kesin emin olduğunuz soruları cevaplayın.

➢ Doğruluğundan emin olmadığınız ya da size zor gelen soruları işaretleyip bir sonraki soruya geçin, ikinci turda işaretlediğiniz sorulara tekrar dönün.

➢ Böylece hem oyalanmamış, zamanı doğru kullanmış olursunuz hem detüm soruları görmüş olursunuz.

➢ Soruları doğru ve dikkatli okuyun. Soru köklerine dikkat edin.Sorunun ve şıkların tamamını okuyun. Zor veya kolay soru ayrımı yapmayın.

➢ Uzun sorular zor olur diye düşünmeyin. Bu soruda ipucu daha fazlaolabilir. Cevabı da kolay olabilir.

➢ Kolay sorularda da dikkat hatalarının yapılabildiğini unutmayın.

➢ Kodlama sınavda çok önemlidir. En doğrusu, her sorudan sonra cevap kağıdına kodlama yapmaktır. Kodlamayı en sona bırakmanın çokriskli olduğunu unutmayın.

➢ Suyunuzu mümkün oldukça az tüketmeye çalışın. Aksi durumda heyecan etkisiyle lavabo ihtiyacınız artabilir. 

➢ Hakkında hiçbir bilginin olmadığı soruları boş bırakın çünkü dört yanlışcevap bir doğru cevabı götürecektir.

➢ Sınav esnasında kendinizi kopmuş, dikkatinizi kaybetmiş hissettiğinizde sakinleşmek ve odaklanmak için bazı nefes ve rahatlama egzersizleri oldukça faydalı olabilir. İşte bu tür durumlarda uygulanabilecek bazı yöntemler:

1. Gözleri Kapatmak ve Nefes Almak: Sınav esnasında stres yaşadığınızda, birkaç saniye için kalemi bırakıp gözlerinizi kapatın. Derin nefes alarak 2-3 saniye burundan derin bir nefes alın, ardından 5-6 saniye boyunca yavaşça ağızdan nefes verin. 

2. Alın ve Şakakları Ovma: Stresi azaltmak ve zihinsel olarak rahatlamak için alnınızı ve şakaklarınızı hafifçe ovarak masaj yapabilirsiniz. Bunu yapmak vücuttaki gerilimi azaltabilir ve sakinleşmenize yardımcı olabilir.

3. Nefes Egzersizleri: Stres ve kaygı durumlarında nefes egzersizleri oldukça etkilidir. Derin ve düzenli nefes almak, vücudunuzu rahatlatır ve zihinsel olarak odaklanmanıza yardımcı olur. Nefes egzersizleri sayesinde vücudunuzun normal ritmine dönmesini sağlayabilirsiniz.

Ayrıca Sınav başlamadan önce bildiğiniz duaları etmekte sizi rahatlatacaktır.Bu egzersizler, sınav stresiyle başa çıkmanıza yardımcı olabilir. Bunları uygulayarak sınavda daha sakin ve odaklanmış bir zihinle performansınızı artırabilirsiniz.

YKS 2024 SINAV SONUCU NE ZAMAN AÇIKLANACAK?


YKS 2024 Sınav Sonuçları 17 Temmuz’da açıklanacak. Hemen ardından tercih süreci başlayacaktır. Tercih zamanı tahmini olarak 22 Temmuz’dabaşlayıp yaklaşık 10 gün sürecektir.

Unutmayın, sınav sadece bir gününüzü değil, geleceğinizi etkileyen bir adımdır. Hazırlık sürecinde emeklerinizin karşılığını almanız dileğiyle, hepinize yüksek başarılar dilerim!

                                                                              Rehber Koçum Turan Hoca

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

YAZARLAR
TÜMÜ