Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Şükran ŞENSÖZEN

Sınava girecek LGS ve YKS öğrencilerine

Sınava girecek LGS ve YKS öğrencilerine;

Sınav stresini azaltan etkili öneriler

2 haziranda LGS, 8-9 Haziran’da YKS sınavı öncesi milyonlarca öğrenci ve aileleri için heyecan dorukta olduğu gibi pek çoğunda bu heyecana aşırı kaygı ve yoğun streste eşlik ediyor. Sınav kaygısı zihinde kodlanmış veya öğrenilmiş bilgilerin sınav sırasında etkin biçimde kullanılmasına engel olan yoğun kaygı durumudur. Ancak bu durumu yönetebilme ve bu durumla başa çıkabilmemiz için bazı stratejiler vardır ,böylece olumsuz düşünce ve duygulardan arınarak sınav stresini azaltabilir, motivasyonunuzu ve tabii ki başarınızı artırabilirsiniz.

Eğitimci Şükran Şensözen sınav stresini azaltmanın 10 yolunu anlattı,hem sınava girecek öğrencilere hem de ailelerine çeşitli önerilerde bulundu.

En önemli şey tabii ki imajinasyon

Zihnimiz hayal ettiğimiz olayı gerçekten yaşıyormuşuz gibi görselleştirerek tepki verir ,sınav sonucunu istediğiniz gibi aldığınızı istediğiniz nota ve başarıya ulaştığınızı hayal edin bu kendinizi daha güvende hissetmenize yardımcı olabilir ve böylelikle performansınızı artırabilir.

Olumsuz düşünceleri bir kenara bırakın

Olumsuz herhangi bir düşünce zihninizde canlandığında onun hakkında birkaç saniye düşünmeye çalışın olumsuz düşünceleri fark ederek bile aslında çoğunun gerçekçi olmadığını sadece bir olasılık olduğunu görebilirsiniz. Örneğin ; bu sınavı geçemezsem hayatım biter gibi beni olumsuz etkileyen düşüncenin aslında mantıksal bir açıklaması da yoktur. Böylelikle gerçekçi olmayan bir korku deneyimlersiniz kendinize bu sınavın hayattaki başarınızı ve hayattaki başarısızlığınızın tamamını kapsamayacağını ve belirlemeyeceğini hatırlatın.

Olumsuz olan düşünceleri, olumlu olanlarla yer değiştirin

Düşüncelerinizi bastırmak veya onlara engel olmak yerine onların yerini değiştirin olumsuz olan düşünceleri olumlu olanlarla yer değiştirir .Örneğin; yarın bu sınavda kesinlikle başarısız olacağım ,düşüncesi yerine çalıştım çabaladım ve çok deneme sınavına girdim birçok bilgiyi özümsedim, nasıl yapılacağını biliyorum ve bu sınavda başarılı olmak benim elimde gibi yeni olumlu düşünce kalıpları gerçeklik algımızı geri getirecek ve korkularınıza aşmanıza yardımcı olacaktır.

Güçlü yanlarınızı hatırlayın

Başarılı olduğunuz dersleri , hayatta hangi zorluklarla karşı karşıya kaldığınızı , neleri başardığınızı hayatta ne kadar mesafe kat ettiğinizi hatırlayın, en iyi şekilde bu sınava hazırlandığınıza göre endişelenmenizi gerektirecek hiçbir şey yok.

Yürüyüş ve egzersiz yapın

Egzersiz, yürüyüş ve fiziksel aktivitede bulunmanın kaygı üzerinde olumlu yönde etkisi vardır ,açık havada yürüyüş yapmak fiziksel aktivitelerde bulunmak bisiklete binmek gibi etkinlikler sınav öncesinde ruh halinizi yükseltecek kişiye endorfin salgılatacak beyninizde rahatlama ve kendini yenileme şansına sahip olacaktır.

İyi bir uykuyla zihninizi dinlendirin

Yapılan araştırmalar yeterli düzeyde ve kaliteli şekilde uyumanın sınav başarısını artırdığını göstermiştir, sınav öncesi iyi bir gece uykusu çekin sınav öncesinde beyninizin gerektiği gibi dinlenmesini sağlayın ve güne yepyeni dingin bir zihinle başlayın.

Sevgili ebeveynler bu hatalara düşmeyin

Sınav kaygısı nedeniyle bireysel destek almak için başvuran danışanlarımın çoğunun kaygı ve stresini yanı sıra, yoğun olarak yaşadıkları bir diğer duygu ise suçluluk duygusu oluyor. Ebeveynlerine veya ailelerine çevrelerini hayal kırıklığı yaşatacağı korkusuna kapılıyorlar ,çoğu zaman ise ebeveynlerin çocuklarına söylediği senin için çok çabalıyoruz ,şu şu fedakarlıkları yapıyoruz, yeter ki oku başarılı ol ,başarılı olman için gereken tüm fedakarlıkları senin için göstereceğiz ,gibi cümlelerin iyi niyetle söyleniyor olmalarına rağmen ,çocuklar üzerindeki etkisi hayatlarının bu sınava bağlı olduğunu düşünmelerine neden oluyor. Yoğun kaygı ve strese yol açıp performanslarını tam olarak ortaya koymalarına engel olabiliyor .Sevgili ebeveynler çocuklarımızın değeri ,başarı ve becerilerine bağlı değildir. Çocukların sınav başarısına dolayısıyla tek bir yönüne odaklanıp genellemeler yapılmamalı kıyaslamadan uzak durulmalı, olumsuz etiketlemelerden kesinlikle kaçınılmalıdır. Ebeveynler çocuklarıyla geçirdikleri her anın her zenginliğin ne kadar kıymetli olduğunu bilincinde olmaları gerekmektedir.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

YAZARLAR
TÜMÜ