Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“Aksaçlılar” kim, “Aksakallılar” kim? İşte Aksakallılar ile Aksaçlılar hikayesi!

Yazar Mete Aksoy, bu

Yazar Mete Aksoy, bu efsanenin ortaya nasıl çıktığını anlattı…

Meğer “Aksaçlılar örgütü” nasıl ortaya çıkmış

Türkiye’de diziler ve filmlerle birlikte, Türk devlet tarihinde “ak sakallılar”, “ak saçlılar” diye “gizli örgütlenmeler” olduğu konuşulmaya başlandı.

“Ak sakallılar” son olarak Diriliş Ertuğrul’da karşımıza çıktı. Yeni Akit gazetesi dizinin geçen yılki bölümüyle ilgili yaptığı bir haberinde “Türkiye’de 7’den 70’e herkesin ilgiyle izlediği Diriliş ‘Ertuğrul’ dizisi efektleri, müzikleri ve aksiyon sahnelerinin yanı sıra tarihi gerçekliğe uygun bir şekilde yazılan senaryosu ile de başarılı bir yapım olarak ön plana çıkıyor” ifadeleriyle diziyi tanıttı.

‘AK SAKALLILAR’NİN EMRİ ÜZERİNE ERTUĞRUL BEYİN YOKLUĞUNDA…”

Akit’in haberinde “ak sakallılar”la ilgili şunlar kaydedildi:

“Ertuğrul Gazi’yi gizli Türk teşkilatına götüren Artuk bey, dizinin son bölümde de ‘Ak sakallılar’nin emri üzerine Ertuğrul beyin yokluğunda Kayı obasını bir ve diri tutmaya çaba gösterdi. Son bölümde Ertuğrul beyi köle tüccarının elinden kurtaran ekibin de bu gizli Türk teşkilatının mensubu oldukları anlaşılmıştı. Ertuğrul beyin adını sorduğu savaşçı ismini ‘adsız’ olarak açıklamış ve Ertuğrul beye bir takım gizli sorular sormuştu.”

“UYDURDUĞUM BU ADAMLARIN YÖNETTİĞİNE İNANAN MİLYONLARCA İNSAN VAR”

Peki bu “ak sakallılar”, “ak saçlılar” nereden çıktı?

Yazar Mete Aksoy, Facebook hesabından bu örgütün çıkışını anlattı:

“Aksaçlıları ben uydurdum

Yıl 2006 olmalı. Ömer Lütfi Mete abi ile senaryo yazıyoruz. Bir gün geldi, Ümit Özdağ’dan bir fikir aldığını söyledi dizi için. 2000 yıllık bir Türk örgütü yazacaktık. Gizli bir örgüt. Dizi yapacaktık Kurtlar Vadisi gibi. Bu kurgusal örgütün adını Anka koyduk. Ben buldum ismini. Fakat bu örgütün yöneticilerine ne diyelim diye tartıştık. Ben ‘abi Azerbaycanda bilge insanlara aksakal ve bilge kadınlara da ağmirçek, yani aksaçlı/akkahküllü denir’ dedim. O da ‘Harika! Aksaçlı olsun’ dedi. Diziyi yazdık yapımcı kabul etmedi. Daha sonra Ömer abi Kurtlar Vadisi ekibine geçti bana da ‘Mete bizim bu aksaçlı hikayesini Kurtlar Vadisi’nde kullanacağım’ dedi. Ben de ‘süper olur abi’ dedim.

Kurtlar Vadisi’nde çıktıktan sonra Aksaçlılar aldı yürüdü. Şimdi devleti, Ömer abi ve benim uydurduğum bu adamların yönettiğine inanan milyonlarca insan var…

Kafka romanı gibi yemin ediyorum…

Not: Söylediklerim gerçektir. Şahitler de var.”

Ak Saçlı Ne Demek? Ak Saçlı Kelimesinin TDK Sözlük Anlamı Nedir?

Ak Saçlı ne demek? Ak Saçlı kelimesi nasıl yazılır? Ak Saçlı kelimesinin TDK sözlük anlamı ne demektir? Ak Saçlı kelimesi ile ilgili arattırılan sıkça sorulan sorulara haberin detayından ulaşabilirsiniz.

Ak Saçlı Ne Demek?

Ak Saçlı Ne Demek? Ak Saçlı Kelimesinin Güncel TDK Sözlük Anlamı Ne Demektir?

Cevap:Saçı Ağarmış 
Yaşlı 

Ak Saçlı Kelimesi Nasıl Yazılır? Ak Saçlı Kelimesinin Doğru Yazımı Nedir?

Cevap: Ak Saçlı

Ak Saçlı kelimesi ile Google aramalarda en çok sorulan sorular şunlardır: Ak Saçlı ne demek? Ak Saçlı kelimesi nasıl yazılır? Ak Saçlı kökeni nedir? Ak Saçlı kelimesinin cümle içerisinde kullanımı

Tarihte Aksakallılar kimdir?

Aksakallılar ya da Aksaçlılar, İhtiyarlar heyeti gibi isimlerle meşhur olan teşkilatın tarihteki önemi oldukça büyüktür. 

Türkiye’de ve dünyada ilgiyle izlenen ve ilk sezonunda reyting rekorları kıran Kuruluş Osman, ikinci sezonuna bu akşam başlıyor. Kuruluş Osman dizisinde yeni bölümlerde yer verilen Aksakallılar teşkilatı merak ediliyor. Peki, Aksakallıların tarihteki önemi ve yeri nedir?Tarihte Aksakallılar kimdir?

Osmanlı Devleti’nin temellerini atıldığı yıllarda da Ertuğrul beyin görüştüğü ve icazet aldığı bu gizli Türk teşkilatı, kuruluşu Türklerin Orta Asya tarihine kadar uzanan bir geçmişe sahiptir. Dizide sık sık tekrarlanan replikler arasında yer alan ”Devletler yıkıp devletler kuran” dediği bu gizli Türk teşkilatı tarihte ‘Ak sakallılar’ veya ‘Börü Budun’ olarak biliniyor. Her cemiyetin başında bulunan hayat tecrübesine shaip ve halk arasında sözü geçen Aksakallılar’ın aldıkları kararlara camianın bütün birliği uymak zorundaydı. Aksakallılar yaşın getirdiği tecrübe ve bilgelikleriyle ün yapmış kişilerdir.

Tarihte kurulmuş olan Türk devletleri zora düştüğü dönemlerde veya yıkılmak üzereyken daima bir çıkış yolu aramış ve bu yolları Aksakallıların liderleri göstermiştir.

Ertuğrul Bey’in vefatından sonra, uçtaki Oğuz aşiretlerinin ittifakıyla, Kayı boyundan olduğu için, Osman Bey ‘Aksakallılar’ yardımıyla hepsine baş olarak seçildi. Diğer Anadolu beyleri birbirleriyle uğraşırken Osman Bey bu teşkilatın desteği ve yol göstermesi ile, Bizans’la mücadele etti.

Bu sayede, 1288’de Selçuklu sultanının gönderdiği hakimiyet alâmetlerini alan Osman Gazi, böylece kendi nüfuz bölgesini ve oradaki reayayı (halkı) Bizans’a ve komşu beylere karşı koruma mesuliyetini yüklenmiş oldu. Selçuklu Devleti’nin başsız kalması neticesinde daha serbest hareket etmeye başlayan Osman Gazi, bağımsızlığını ilan etti.

Selçuklu ve Osmanlı devletleri döneminde varlığını sürdüren bu yapılanmanın günümüzde de varlığını sürdürdüğüne dair söylentiler vardır. Ayrıca Kurt başlı sancak dünyanın en eski istihbarat ve haber alma teşkilatı olduğu düşünülen ‘Aksakallılar’ için bir gelenek ve simge halini almıştır.