Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Araç bakım fiyatları katlandı

Yağışların artması ve havaların

Yağışların artması ve havaların soğumasıyla kışlık bakım için servislere giden araç sahipleri, fiyatların ikiye katlandığını görünce isyan etti. Geçen yıl araçlarının bakımını 1500 liraya yaptıran sürücüler, bu yıl yaklaşık 3 bin liraya servisten çıkabiliyor.

Araç bakım fiyatları ikiye katlandı

Kışın gelmesiyle araç sahipleri sanayi sitelerinin yolunu tuttu. Ancak otomobilini değişen hava şartlarına hazır hale getirmek isteyenler geçen yıla kıyasla beklediklerinden daha yüksek bir faturayla karşılaştı. Son bir yıl içinde hemen hemen her şeyin fiyatının arttığı otomotiv sektöründe bakım ücretlerine gelen zam da yüzde 100’ü aştı.

Gazete Duvar’ın haberine göre; geçen yıl araçlarının bakımını 1500 liraya yaptıran sürücüler bu yıl ise yaklaşık 3 bin liraya servisten çıkıyor. Öte yandan uzmanlar da araç sahiplerini bakım yaptırmamaları halinde masrafın çok daha büyük olacağı yönünde uyarıyor.

Araç bakımı yaptırmak isteyen Urfa’daki sürücüler için geçen yıl ile bu yılki fiyatlar şöyle:

Antifiriz: Geçen yıl 150 TL / bu yıl 300 TL
Debriyaj setleri: Geçen yıl 2 bin-2 bin 500 TL / Bu yıl 5 bin TL
Triger setleri: Geçen yıl 1500 TL / Bu yıl 3 bin TL
Motor yağı: Geçen yıl 700 TL / Bu yıl 1300 TL
Fren balataları: Geçen yıl 250 TL / Bu yıl 500 TL
Fren diskleri: Geçen yıl 500 TL / Bu yıl 1000 TL
Araç termostatları: Geçen yıl 70 TL / Bu yıl 170 TL
Ateşleme bujileri takımı: Geçen yıl 250 TL / Bu yıl 500 TL

‘ESNAFA HİÇ DESTEK YOK’

Urfa Evren Sanayi Sitesi’nde oto tamir işletmecisi Ahmet Demir, araçların kışlık bakımının geçtiğimiz yıla göre yüzde 100 arttığını söyledi. Demir, “Piyasada her şey pahalı olduğu için otomatikman biz de işçiliklere zam yapmak zorunda kalıyoruz. Özellikle dükkan kiralarına gelen zam, çalışan işçilerimize verdiğimiz ücrette artış, bunları etkiliyor. Zaten asgari ücrete zam geldiği zaman her şeye zam geliyor” diye konuştu.

Artan fiyatlar karşısında esnafın da mağdur olduğunu kaydeden Demir, “Esnafa hiçbir şekilde destek yok, yardım yok. Mesela memura zam yapılıyor. Devletin kendi cebinden çıkmıyor kasasından çıkıyor esnaf bu parayı nasıl kazansın?” diye anlattı.

‘İŞÇİ PARASINI MÜŞTERİDEN ÇIKARMAK ZORUNDAYIM’

Yanında 8 işçinin çalıştığını söyleyen Demir, “Her birine asgari ücretten versem aylık sadece 100 bin lira para. Ben bunu doğal olarak müşteriden çıkaracağım. Geçen sene 1500 lira olan araç bakımı artık 3000 lira. Parça fiyatlarından dolayı geçen yıl benim 500-600 liraya satmış olduğum motor yağı bugün 1500 lira” dedi.

Dükkan kiralarında fahiş artışlar olduğunu belirten Demir şöyle devam etti:

“Ben geçen yıl yıllık 75 bin lira verdim Şu anda 200 bin lira. Yüzde 100’den fazla bir zam. Yasal sınır olan yüzde 25’ten fazla zam yapıldı.”

‘SERVİS ÜCRETLERİ PAHALI AMA ONLAR DA HAKLI’

Şanlıurfa Oto Parçacıları Başkanı Fuat Çakır benzin, kira, yedek parça, asgari ücret gibi artan tüm kalemlerin servis ücretlerine yansıdığını anımsattı. Çakır, “Yani bu hayat pahalılığında fiyatlar böyle oluyor. Eskiden gelip bir yağ değiştiriyorlardı, ‘50 lira var yeter’ diyorlardı. Şimdi ise 250-300’den aşağısı kurtarmıyor. O adam da haklı, yıllık 25 bin lira kira veriyordu şimdi 150-200 bin lira kira veriyor. Durum böyle. Bugün akaryakıta zam geldiyse bilin ki yediğimiz ekmekten içtiğimiz suya kadar zam gelecektir” sözlerine yer verdi.