Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Kış saati uygulaması kalkıyor mu? Tepkiler sonrası kanun teklifi verildi

2016 yılında kaldırılan yaz

2016 yılında kaldırılan yaz saati uygulamasıyla kış saati kalıcı hale gelmiş, öğrenciler karanlıkta okula gitmeye başlamıştı. Son zamanlarda velilerden kış saati uygulamasına tepkiler artmaya başladı. Veliler, çektikleri videoları sosyal medyadan paylaşarak konuya dikkat çekerken CHP Eskişehir Milletvekili Jale Nur Süllü, uygulamanın kaldırılması için TBMM’ye kanun teklifi verdi.

  • Türkiye’de 2016’dan bu yana uygulamada olan kış saati, velileri memnun etmiyor. Kalıcı hale geldiği yıl da birçok veli konuya tepki göstermişti ancak son zamanlarda bu tepkiler yeniden artmaya başladı.
  • Geçtiğimiz gün bir baba kızını okula göndermek için hazırlarken kış saati uygulamasına ironik bir gönderme yaptı.
  • Bir anne de yaşadıkları sorunu sosyal medya hesabından çektiği video ile anlattı.
Kış saati uygulaması kalkar mı? Velilerden tepki sonrası kanun teklifi verildi - Resim : 1

CHP’Lİ VEKİLDEN ÖNERGE

  • Son olarak konu, CHP Eskişehir Milletvekili Jale Nur Süllü tarafından Meclis’e taşındı.
  • Süllü, karanlık saatte işe-okula gitmek zorunda olanların rahatsız olduğunu bildirerek 7 yıl önce enerji tasarrufu sağlayacağı gerekçesiyle uygulamaya konan kalıcı yaz saati uygulamasının kaldırılması için TBMM’ye kanun teklifi verdi.
Kış saati uygulaması kalkar mı? Velilerden tepki sonrası kanun teklifi verildi - Resim : 2
Jale Nur Süllü
  • Süllü, “Öğrencilerin karanlıkta okula gidip yine karanlıkta evlerine dönmeleri güvenlik yönünden riskler, derslerindeki verimlilikleri ve gelişimleri yönünden olumsuzluklar içermektedir. Yine, özellikle çalışan kadınlar da işe karanlıkta gidip karanlıkta eve dönmek zorunda kalmaktadır. Türkiye’nin saat dilimi, Avrupa ülkeleri ile özellikle ticari ve ekonomik uyum avantajımız göz önüne alınarak yaz-kış saati uygulamasına geri dönülmesi için gereken adımların atılması gerekmektedir” dedi.
Kış saati uygulaması kalkar mı? Velilerden tepki sonrası kanun teklifi verildi - Resim : 3

KIŞ SAATİ UYGULAMASI NEDİR, TÜRKİYE’DE NEDEN KALDIRILDI?

  • Türkiye’de kalıcı yaz saati uygulaması, Berat Albayrak’ın Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı döneminde, 7 Eylül 2016 tarihli Bakanlar Kurulu Kararnamesi ile başladı.
  • “İleri saat” uygulaması, 2 Ekim 2018 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan kararla kalıcı hale geldi.
  • Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre; gün ışığından daha fazla yararlanmak ve enerji tasarrufu sağlamak amacıyla 26 Mart 2016 tarihinden itibaren bütün yurtta saatlerin bir saat ileri alınması şeklinde başlayan yaz saati uygulamasının her yıl, yıl boyu sürdürülmesi kararlaştırıldı.
Kış saati uygulaması kalkar mı? Velilerden tepki sonrası kanun teklifi verildi - Resim : 4

KUZEY KIBRIS’TA KALDIRILDI

  • Kuzey Kıbrıs’ta Türkiye’nin etkisiyle kış saati uygulamasından vazgeçilmişti fakat tepkiler nedeniyle bu uygulamadan vazgeçildi.
  • Karanlığın neden olduğu bir kazada okul servisindeki üç genç hayatını kaybetti ve bu olayın ardından Kıbrıslı gençler Kuzey Kıbrıs Meclisi’nin önünde toplandı.
  • Tepkiler sonrası hükümet sabit saat uygulamasını kaldırdı.