Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

MUSA KARADEMİR, ‘AVRUPA BİRLİĞİ KRİPTO VARLIK PİYASA TÜZÜĞÜ YÜRÜRLÜĞE GİRDİ’ DEDİ…

MUSA KARADEMİR, ‘AVRUPA BİRLİĞİ

MUSA KARADEMİR, ‘AVRUPA BİRLİĞİ KRİPTO VARLIK PİYASA TÜZÜĞÜ YÜRÜRLÜĞE GİRDİ’ DEDİ…

AB Konseyi, 16 Mayıs 2023 tarihinde Kripto Varlık Piyasası (MiCA-Markets in Crypto Assets) Tüzüğünü kabul etti. Bu Tüzüğün kabul edilmesiyle birlikte, lisanslama, kripto varlık satıcıları, hizmet sağlayıcılar ve kripto varlıklarının tamamı, AB genelinde “uyumlaştırılmış” bir çerçeve kapsamına alınmıştır.

Bu düzenleme kripto varlık piyasaları için, AB düzeyinde bir ilk olma özelliği de taşımaktadır. Yasa 30 Haziran’da devreye girecek ve 30 Aralık’ta uygulanmaya başlayacaktır. Bu regülasyonla birlikte AB ülkelerinde faaliyette olan tüm kripto şirketlerine lisans zorunluluğu getirilecek ve bundan sonra kurulacak şirketlere de lisans zorunlu olacak. Ayrıca, bu düzenleme ile kripto cüzdan sağlayıcılarının fon transferi yaptıklarında müşterilerini tanımlamalarını da gerektiriyor.

ABD’deki kripto şirketleri için halen belirsizlik devam ederken, AB, MiCA’nın yürürlüğe girmesiyle, ABD’nin önüne geçmiş oldu. Bu düzenlemenin (MiCA) amacı, AB düzeyinde kripto varlıklarına yatırım yapan AB vatandaşlarının (tüketicilerin) korunmasını sağlamak, finansal istikrarı korumak, kara para aklanmasını önlemek ve terörün finansmanına engel olmaktır.

MiCA esasen, AB’de yürütülen daha büyük Dijital Finans Paketinin bir parçasıdır ve MiCA ile birlikte, 1093/2010, 1095/2010, 2013/36, 2019/1937 AB Tüzük ve Direktiflerini de değişerek, tek bir düzenleyici özelliği kazanılmıştır.

MiCA’nın kabulü ile birlikte, Dijital Operasyonel Esneklik Yasası (DORA-Digital Operational Resilience Act) ve Dağıtılmış Defter Teknolojisi (DLT- Distributed Ledger Technology) hakkında da mevzuat teklifi yapılmıştır.

MiCA’nın temel amaçları dışında ayrıca, inovatif çalışmaları, yeni finansal teknolojileri, yeni dijital finansal araçların kullanılmasına da destek olmaktır.

MiCA’nın arka planına* da kısaca bakmak gerekirse, teklif AB Komisyonu teklifi, 24 Eylül 2020’de sundu. Bununla beraber DORA ve DLT’de operasyonel geniş kapsam içinde ele alındı. Ardından AB Konseyi, MiCA için müzakerelerin başlama yetkisini, 24 Kasım 2021’de verdi. Böylece AB Komisyonu, Konsey ve Parlamento’dan oluşan üçlü yasa yapıcılar, çalışmalara 31 Mart 2022’de başladı ve 30 Haziran 2022’de sonuçlandırdı.

Avrupa Birliği tam üye adaylık sürecinde olan Türkiye’de muhtemeldir ki MiCA düzenlemesini çok yakın bir tarihte, kendi iç hukukuna uygun hale getirecektir.

—————————————-

* Avrupa Birliği Komisyonu, AB Konseyi ve AB Parlamentosu web sayfaları kaynakça olarak kullanılmıştır.


Hnr. Dr. Musa Karademir

BDU Uluslararası Diplomatlar Birliği Başkanı

United Kingdom EODP Türkiye Başkanı ve İyi Niyet Büyükelçisi

TÜRFED Federasyonu Kurucu Genel Başkanı

TÜKON Tüketiciler Konfederasyonu Kurucu Genel Başkan Yrd.