Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

MUSA KARADEMİR, SİVİL DİPLOMASİ VE STK OLARAK BDU DİPLOMATLAR BİRLİĞİ

SİVİL DİPLOMASİ VE STK

SİVİL DİPLOMASİ VE STK OLARAK BDU DİPLOMATLAR BİRLİĞİ

Sivil Toplum Kuruluşları (STK)’nın Tanımı ve İşlevi

Demokrasinin en temel işlevlerinden biri de örgütlü toplumlardır. Örgütlü toplumlar, devlet ve hükümet politikalarının oluşturulmasında “itici güçtür.” Toplumların örgütlenmesindeki önemli yapılar ise resmi kurumlar haricindeki Sivil Toplum Kuruluşları (STK)’dır.

STK’lar ileri demokrasilerde önemli bir yer tutar. Toplum yararına kamuoyu oluşturur ve lobi faaliyetlerinde bulunur. Bir toplumda STK’lar ne kadar çok ve etkin ise o toplumda temel hak ve özgürlükler ve demokrasi o kadar gelişmiş demektir.

STK’ların güçlü olması için, bireylerin katılımı ve etkin katkısı da oldukça önemlidir. Ayrıca günümüzde STK’lar, üçüncü sektör olarak da tanımlanmaktadır. Üçüncü sektör kuvveti olan STK’lar da savunuculuk veya hizmet verirler. Bu açıdan baktığımızda STK’ların dünyada varlığı asla yadsınamaz.

STK’lar, hak temelli savunuculuk yapabilirler veya hizmet odaklı çalışabilirler. Savunuculuk yapan STK’lar, ortak bir çıkar için, herhangi bir kamu politikasını etkilemeye çalışır. Savunuculuk kelimesi Latince “birine yardım etmek için çağrılan kişi” demek olan “advocatus” sözünden gelmektedir.

Hizmet odaklı STK’lar daha çok dayanışma amaçlı kurulmuş olan ve üyelerinin ortak çıkarlarını korumak ve geliştirmek üzere örgütlenmiş kuruluşlardır ve daha çok mesleki dayanışmayı ön plana çıkarır.

STK’lar, genel anlamda, mesleki dayanışma, izleme, değerlendirme, destekleme, raporlama, savunuculuk, politika üretme, paydaşlarına çıkar sağlama, lobicilik gibi farklı başlıklar altında savunuculuk ve hizmet verirler. Ayrıca, üyelerin dışında yerel, ulusal ve uluslararası düzeyde toplumun ihtiyaç ve sorunlarına yönelik çözümler üretecek ve toplumsal gelişmeye katkı sağlayacak çaba da harcarlar.

Diplomasi Nedir?

En basit ve eski tanımıyla diplomasi; uluslararası yönetişimdir. Dış politika ekseninde devletlerarası ilişkilerin dilidir. Diplomasinin temel amacı, ülkeler arası ilişkilerin yürütülmesi ve barışın korunmasıdır. Diğer bir deyişle; devletlerarası ilişkilerin dili “diplomasi”dir ve devletlerarası münasebetlerin müzakere edilmesidir” dersek yanılmayız. Bu bazen savaş olur, bazen güvenlik olur, bazen de ortak çıkarlar olabilir.  Devletlerarasında sorun ne olursa olsun, çözümün amacı, barış ve istikrarı korumaktır. Bu pragmatik yaklaşım, klasik diplomasi anlayışıdır aynı zamanda. Elbette diplomasi, siyaset biliminin nüvesini oluşturan uluslararası ilişkilerin içinde gerçekleşmektedir.

Günümüzde diplomasi, klasik anlayıştan yeni nesil tanıma doğru evrilmiştir. Dış politika, devletlerarası ilişkiler, kamu diplomasisi dışında, şirketler, sivil toplum kuruluşları, üniversiteler, ticaret ve sanayi odaları gibi farklı organizasyonlar diplomasinin farklı aktörleridir ve bir bütünün parçaları gibidir.

Sivil Diplomasi Nedir?

Sivil diplomasi, tarafları devlet olmayan, devlet dışı aktörlerinin tümünün yer aldığı diplomasi çeşididir. Dünyadaki gelişmeler, küreselleşme ve ekonominin siyaset üzerindeki ağırlığı, devlet dışı organizasyonların güçlenmesine neden olmuştur. Bir bakıma sivil diplomasi sosyal gelişime de zemin hazırlamaktadır. İnsani diplomasi ile enerji, dijital, çevre, kültür diplomasisi gibi çok bileşenli diplomasi hareketleri sivil diplomasinin içinde beslenmekte ve büyümektedir.

Sivil Diplomaside BDU Uluslararası İş İnsanları ve Diplomatlar Birliği

BDU 2021 yılında, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın vermiş olduğu haklar ve Dernekler Kanunu’nun öngördüğü koşullar içinde kurulmuş savunuculuk ve hizmet veren bir STK’dır. Temel amacı sivil diplomasi yürütmek ve “Sivil Diplomat” kavramını geliştirmektir. Ayrıca ekonomik büyümeye katkı sağlamak ve ticaretin geliştirilmesine destek olmak diğer amaçları arasındadır.

BDU bünyesinde iş insanları, emekli diplomatlar, fahri konsoloslar, bürokratlar, akademisyenler, gazeteciler, üst düzey yöneticiler, profesyoneller dahil olmak üzere farklı meslek gruplarından kişiler vardır. Her bir üyenin geçmişi ise 20 ile 40 yıla dayanan bilgi, birikim ve deneyimlere sahiptir. En önemlisi ise BDU üyelerinin her biri, BDU dışında, farklı sivil toplum kuruluşlarında da görev yapmaktadır. Kısacası BDU, iş insanlarıyla, diplomasiyi bir araya getiren yeni nesil bir STK’dır.   

BDU, Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Programları, Paris İklim Değişikliği, Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ile Avrupa Birliği Yeşil Mutabakatı’nın tarafıdır ve uluslararası ilişkilerin çok yönlü aktörleriyle birlikte ortak projeler yürütmektedir.

Uluslararası göç ve terörizm, yenilenebilir enerji, insan haklarının gelişmesi, kadına şiddetin önlenmesi, toplumsal cinsiyet eşitliği, çocuk hakları, hayvan haklarının korunması, ekolojinin korunması, yerel kültürlerin korunması, tüketici haklarının korunması, dijital dönüşüm,    girişimcilik, kapsayıcılık, mesleki yeterlilik, eğitim, hayat boyu öğrenme ve daha pek çok alanda paydaşlarıyla beraber çalışmalar yapmaktadır.

BDU, küresel barışın ve İstikrarın korunması ve ortak aklın güçbirliği ile hareket eden, sivil diplomaside Türkiye’de öncü olan bir STK’dır. Ticaretin geliştirilmesini, iş insanlarının ortak yatırımlar yapmasını, global işbirliklerini destekleyen hizmetler de vermektedir.

BDU, uluslararası düzeyde, ticaret ve sanayi odalarıyla, üniversitelerle, iş insanları dernek veya vakıflarıyla ve diğer uluslararası saygın kuruluşlarla yoğun ve kapsamlı işbirliği içindedir. ABD, Avrupa Birliği, İngiltere, Azerbaycan, Ukrayna, Rusya, Çin, Singapur, Mısır, KKTC, Nijerya, Kuveyt gibi ülkelerde Temsilcilikleri vardır.

Birleşik Krallık merkezli ve kısa adı EODP olan Avrupa Barış ve Kalkınma Teşkilatı’nın Türkiye Başkanlığını da BDU üstlenmiştir ve İyiniyet Büyükelçisi unvanına sahiptir.

BDU sivil diplomat yetiştirmek üzere, Siyaset ve Diplomasi Akademisi (SİDAK)’ni kurmuştur. Bu akademiyle, lider yetiştirme programları, kişisel eğitimler, hayat boyu öğrenme, mesleki gelişim ve staj fırsatlarıyla, girişimcilik ekosistemi üzerinde aktif sorumluluklar üstlenmiştir. BDU Network projesiyle de iş dünyasını ortak bir platformda bir araya getirmektedir. Sivil diplomasi özelinde yürüttüğü lobi faaliyetleri ve farklı projelerle de global düzeyde saygınlık kazanmıştır.           

Hnr. Dr. Musa Karademir

BDU Uluslararası Diplomatlar Birliği Başkanı

United Kingdom EODP Türkiye Başkanı ve İyi Niyet Büyükelçisi

TÜRFED Federasyonu Kurucu Genel Başkanı

TÜKON Tüketiciler Konfederasyonu Kurucu Genel Başkan Yrd.