Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Rusya-Ukrayna savaşı, kuraklık ve buğday silosunda patlama! Buğday fiyatları artar mı?

2019’daki pandemi ile gıda

2019’daki pandemi ile gıda sorunu başlarken, Rusya-Ukrayna savaşı da tahıl krizi çıkarttı. Kuraklık ile birlikte başlayan buğday üretimindeki azalmaya rağmen tüketimdeki artış korku salarken bir kötü haber de Türkiye’den geldi. Kocaeli Derince’deki patlamanın yaşandığı buğday silosunun kapasitesinin 95 bin ton olduğu açıklandı. Yaşanan üretim ve sevkiyat krizleri sonrası gelen patlamanın buğday fiyatlarını etkileyip etkilemeyeceği merak konusu oldu.

Dünyanın yeni sorunu tahıl krizi! Koronavirüs, Rusya-Ukrayna savaşı, kuraklık ve buğday silosunda patlama! Buğday fiyatları artar mı?

Dünya genelinde yaşanan su ve enerji kıtlığına son yıllardaki gelişmeler sonrası gıda krizi de eklendi.

Dünyanın yeni sorunu tahıl krizi! Koronavirüs, Rusya-Ukrayna savaşı, kuraklık ve buğday silosunda patlama! Buğday fiyatları artar mı? - Resim : 1

KORONAVİRÜS İLK ADIM OLDU

2019’da dünyayı etkisi altına alan Koronavirüs salgını 3 yıl boyunca adeta ölüm saçtı. Dünya sadece sağlık krizi yaşamakla kalmadı, gıda sıkıntısı da çekti.

Birçok ülke arasındaki ticaret pandemi tedbirleri nedeniyle aksadı. Bazı ülkeler ise Koronavirüs’ün çıktığı Çin ile teması komple kesti.

Kara ve deniz ticaretinin aksaması dünya genelindeki gıda krizinin ilk adımı oldu.

Dünyanın yeni sorunu tahıl krizi! Koronavirüs, Rusya-Ukrayna savaşı, kuraklık ve buğday silosunda patlama! Buğday fiyatları artar mı? - Resim : 2

RUSYA-UKRAYNA SAVAŞI TAHIL KRİZİ ÇIKARTTI

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırması 2022’nin 24 Şubat’ında gerçekleşti. Rus lider Putin devlet televizyonunda yaptığı açıklamada, Ukrayna’yı istilaya başladıklarını duyurdu.

Bu savaş sadece Rusya ve Ukrayna arasındaki krizi körüklemekle yetinmedi, tüm dünyaya yayıldı.

Ukrayna’da çıkan tahıl sevkiyatları, Rusya‘nın Karadeniz’i eline almasıyla durdu. Özellikle Afrika’daki fakir ülkelerdeki tahıl yetersizliği kısa sürede açlık nedeniyle ölümleri artırdı.

Araya giren Türkiye, tahıl koridoru oluşturulmasını sağladı ancak NATO, AB ve ABD’nin Rusya’ya karşı tutumları, Putin’in masadan kalkmasıyla son buldu. Avrupa ve Afrika’ya giden tahıllar yeniden durdu. 

Dünyanın yeni sorunu tahıl krizi! Koronavirüs, Rusya-Ukrayna savaşı, kuraklık ve buğday silosunda patlama! Buğday fiyatları artar mı? - Resim : 3

TÜRKİYE VE DÜNYADA BUĞDAY AZALIYOR

https://www.tarimorman.gov.tr/ 2022’nin verilerini mayıs ayında açıkladı.

Üretim, tüketim ve stok verileri yer alırken, 2019’dan sonra üretim ve tüketim arasındaki farkın kapanması dikkat çekti. Verideki en kötü bölüm ise 2022/2023 sezonu oldu. Buğday üretim, tüketimin altında kaldı.

Dünyanın yeni sorunu tahıl krizi! Koronavirüs, Rusya-Ukrayna savaşı, kuraklık ve buğday silosunda patlama! Buğday fiyatları artar mı? - Resim : 4

Türkiye’deki alan, üretim ve verim tablosu da adeta içler acısı. Türkiye 2021’de 290 milyon dekarlık alanda 250 milyon ton buğday üretti.

Dünyanın yeni sorunu tahıl krizi! Koronavirüs, Rusya-Ukrayna savaşı, kuraklık ve buğday silosunda patlama! Buğday fiyatları artar mı? - Resim : 5

KOCAELİ’DE KORKUTAN SİLO PATLAMASI

Kocaeli Derince’deki TMO Buğday silosunda patlama meydana geldi. Türkiye’nin korkuyla takip ettiği silonun diğer siloları da etkilediği belirtildi.

TMO Genel Müdürü Ahmet Güldal yaptığı açıklamada, Derince’deki 95 bin ton kapasiteli buğday silosunda meydana gelen patlamayla birlikte 13 silonun etkilendiğini söyledi.

Dünyanın yeni sorunu tahıl krizi! Koronavirüs, Rusya-Ukrayna savaşı, kuraklık ve buğday silosunda patlama! Buğday fiyatları artar mı? - Resim : 6

BUĞDAY FİYATLARI ETKİLENECEK Mİ?

Rusya’nın masadan kalkmasıyla yeniden başlayan tahıl krizi, 2021’de 250 milyon ton buğday üreten Türkiye’deki 95 bin tonluk silonun patlayarak 13 siloyu etkilemesi akıllara “yeni bir kriz kapıda mı?” sorusunu getirdi.

Özellikle Türkiye‘de kriz yaşanması durumunda buğday fiyatlarının artıp artmayacağı merak konusu oldu.

Dünyanın yeni sorunu tahıl krizi! Koronavirüs, Rusya-Ukrayna savaşı, kuraklık ve buğday silosunda patlama! Buğday fiyatları artar mı? - Resim : 7