Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Dijital arabuluculuk projesi… Kim suçlu?

Proje Adı: KİM SUÇLU?

Proje Adı: KİM SUÇLU?

Projede Format: “DİJİTAL ARABULUCULUK

Projede Slogan:HAYDİ UZLAŞALIM!

Projede Statü: Kim suçlu? (Dijital arabuluculuk) projesi uygulaması, kamu düzeni ve asayiş meselelerine ilişkin önleyici tedbirler kapsamındaki işlevselliğe destekleyici hizmetlerle kamu yararı statüsüne sahiptir

Projeyi Hazırlayan: Kim suçlu? (Dijital arabuluculuk) projesi uygulaması, Taner Akkuş /İletişim ve Sosyal Hizmetler Uzmanı – Prof. Dr. Seyithan Deliduman /Hukuk Profesörü tarafından hazırlanmıştır

Projede Kapsam: Kim suçlu? (Dijital arabuluculuk) projesi uygulaması, Dijital mecra üzerinden altyapısı tamamen Yazılım tabanlı bir sistemsel uygulama (Kades gibi vb.)

Projede İşbirlik: Kim suçlu? (Dijital arabuluculuk) projesi uygulaması, TEKNOPARK /Adalet Bakanlığı-İç İşleri Bakanlığı-Aile Bakanlığı ile iş birliği hedeflenmektedir

Projede Dijital sağlayıcı: Kim suçlu? (Dijital arabuluculuk) projesi uygulaması, Kurumsal olarak www.kimsuclu.gov.tr veya özel iştirak ile www.kimsuclu.org gibi vb.

Projede Amaç: Kim suçlu? (Dijital arabuluculuk) projesi uygulaması, hukuksal ve kamusal alanlarda sürdürülen toplumsal ve bireysel çatışmalar nedeniyle yaşananlar nezdinde Kamu düzenine yönelik, kamuoyunun da desteğiyle dijital mecrada söz konusu ilgilileri ortak paydada buluşturup uzlaşmalarını sağlamak. Kamu vicdanını dahil etmek suretiyle olası suç ve suça meyili önleme.

Ücra köşelerdeki kenar mahalleler ile Doğu ve Güneydoğu başta olmak üzere Anadolu topraklarında yaşanan olumsuz vakaların gizlenmesi ve özellikle ülkemize sözde çalışmak amaçlı giriş yapan yabancı uyruklu vatandaşların işlemiş olduğu suçlardan meydana gelen mağduriyetlerin giderilmesi amacı dikkate alınarak hazırlanan bir projedir. “Kim suçlu?” (Dijital arabuluculuk) projesi uygulanması; giderilmesi hedeflenen çözüm bekleyen sorunlar, kamuya servis edilerek toplumsal vicdanın entegresi ile suça meyil veya işlenen suçları deşifre etmek suretiyle suçun işlenmesi ve işlenen suçların da sürdürülmesini önlemektir.

Projede Hedef: Kim suçlu? (Dijital arabuluculuk) projesi uygulaması, kamu yararına hizmet vermek suretiyle asayiş ve kamu düzenini olası tehdit edecek unsurlara karşın önleyici tedbirler alarak: Yargı ve hukuk başta olmak üzere, kamuya ait çeşitli mekanizmadaki yürütme organlarının, iş yükünü ve sorumluluğunu azaltmak

Projede Sürdürülebilirlik: Kim suçlu? (Dijital arabuluculuk) projesi uygulaması, sistematik bir altyapı üzerinden desteklenen program ile kamu ve kamu kuruluşları arasında yapılacak protokollerle kamu destekli projenin, kamu yararı statüsünde hizmetin devamlılığı sağlanacak

Projede Esinlenme: Kim suçlu? (Dijital arabuluculuk) projesi uygulaması, Cimer, Tüketici hakem heyeti ve Şikayetvar gibi uygulamalar üzerinden esinlenen bir projedir. Ancak cimer, kurumlararası irtibat işlevselliği ile dönüşümlü sitsemsel görevi yürütmekte, şikayetvar gibi uygulamalarsa tamamen kar amacı güden ve genelinde ticari zemine kurgulanmış, karşılığında ise reklam uygulamaları üzerinden gelir elde eden bir sistemdir. Ancak, Kim suçlu? (Dijital Arabuluculuk) Projesi de hiçbir şekilde kar amacı gütmeyen ve tamamen gönüllülük esasına dayalı, kamu yararı statüsüne uygun sürdürülebilir kapsamda bir projedir.

Projede Yürütme: Kim suçlu? (Dijital arabuluculuk) projesi uygulaması, ülkede yaşanan olumsuzlukların istatistiki verileri neticesinde bir pilot bölge belirlenecek ve o pilot bölgede hayata geçirilen  uygulama nezdindeki dönüşlere göre ülke genelinde projeyi yaygınlaştırma

Projede Uzman Desteği: Kim suçlu? (Dijital arabuluculuk) projesi uygulaması, proje, alanında uzman başta hukukçular olmak üzere yetkin pedagog, psikolog, sosyal araştırmacıların bulunduğu bir ekip desteğinde yürütülecektir.

Projede Kamuya Fayda: Kim suçlu? (Dijital arabuluculuk) projesi uygulaması üzerinden sağlanacak olan faydalar; yargıyı ve yürütmeyi ilgilendiren bireysel ve toplumsal uyuşmazlıkların önlenmesi avantajı ile birlikte ilgili uyuşmazlığın yargıya intikal etmesi ihtimalinde söz konusu sorun-sorunlara ilişkin yargı mekanizmasını en çok meşgul eden veri ve delil toplama (DOĞAL DELİL) gibi önemli bir aşamayı hazır hale getirmeyi sağlayacak.

Proje Program içeriği: Kim suçlu? (Dijital arabuluculuk) projesi uygulaması, KVKK (Kişisel verileri koruma kanunu) kapsamını dikkate alarak, Cimer ve Tüketici hakem heyeti başvurusu gibi şikayet oluşturularak  sisteme başvuruda bulunulacak. Söz konusu başvuru şikayete konu olan karşı tarafa bildirilip, ilgili şikayete karşı görüş (savunma) talep edilerek, taraflar arasında alanında uzman bir ekip tarafından oluşturulacak olan sosyo-ekonomi/psiko-sosyal ve hukuksal bir komite-konsey ile uzlaşılmanın sağlanması desteklenecek. Taraflar eğer uzlaşmaya yaklaşmadığı takdirde ve ilgili mağduriyetin giderilmemesi halinde kendilerine ait olan ilgili şikayet ve savunma başta olmak üzere tüm veriler (KVKK hariç) kamusal alana açılarak kamuoyunun takdirine sunulacak. İlgili ekrana toplum-vatandaşlar konuya ilişkin görüş-yorum yaparak jüri-akil görevi görecek. Böylece kamuoyunun verdiği etki-tepki ile içinde bulunulan çatışmada caydırıcı bir rol oynayarak yaşatılan mağduriyetin sonlanmasını sağlanacaktır.

Projede Netice: Kim suçlu? (Dijital arabuluculuk) projesi uygulaması, böylece toplumsal vicdanın vereceği karar ile “Kim suçlu” projesi, kamu yararına hizmet verecek ve toplumdaki insanların birbirilerine yönelik sürdürdüğü husumet, ticari anlaşmazlık veya hayatın normal olağan akışına uygun olmayan sorunlara ve problemlere ilişkin toplum destekli girişimlerle ilgili tüm konular olgunlukla uzlaşmaya varılacaktır. İnternetteki Arama motorlarında ismi haberlere konu olmuş veya sosyal medya gibi forumlar aracılığıyla deşifre edilmiş kişiler kurumsal kimliği ve itibarı zarar görüyor korku-endişesi ile ilgili deklerasyonda geçen adı-bilgilerini sildirmek için maddi seferberlik ile yoğun bir mücadele verdiğini toplumca gözlemliyoruz. Oysaki verilen bunca çaresiz mücadelenin onda birini yaşattıkları mağduriyeti gidermek adına vermiş olsalar zaten ortada hiç bir mesele kalmaz. 

Söz konusu sorunlar, problemler ve meseleler suhuletle barış sağlanarak kamu ve kamu kuruluşlarının iş yükü ve sorumluluğu azaltılmış olacaktır. Toplum olarak son zamanlarda yaşamakta olduğumuz genel sosyal ve kişisel problemler detay-içeriğini tüm kamuoyu tarafından bilinmesi ve konuşulmasının önüne geçilmesi esastır. Bu bağlamda özellikle aile içi yaşanan ve ikili ilişkilerde ortaya çıkabilecek sorun ve anlaşmazlıkların kamuoyunda olumsuz sonuçları karnemize yansıtılması ve toplumda duyulmasından endişe ederiz.

Bu anlamda milletçe “elalem ne der” kaygısını taşıyan bir toplum olarak caydırıcılık özelliği taşıyacaktır. Kaldıki arama motorlarında ve dijital platformun tüm uygulamalarında yaşanılan konuların alenen sergilenmiş olması tarafları son derece tedirgin eder ve o yazılanların söz konusu uygulamalardan kaldırılması için taraflar nezdinde gayretleri olacaktır. Netice itibari ile toplumsal meselelere duyarlılık gösterilmek suretiyle kamusal alanda sulh, uzlaşı ile barış sağlanacaktır.

Geleceğimizin teminatı çocuklarımıza iyi yarınlar bırakmak dileğiyle…