Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Üretici ucuza satmasına rağmen tüketici pahalı tüketiyor

Yüksek maliyetten dolayı üretici

Yüksek maliyetten dolayı üretici tarlada zarar ederken, tüketici de gıdayı pahalı tüketmek zorunda kalıyor. Sebze meyve fiyatları market rafında cep yakarken, Niğdeli domates üreticileri bu yıl fiyatların artmadığından şikayet etti. Geçen yıl 2 lira 90 kuruşa sattıkları domatesi, tüccarın ve sanayicilerin bu yıl 3 liradan aldığını belirten çiftçiler ‘’Üreticilerin yüzde 80’i bankalara borçlu. Ürünü satıp banka borçlarımızı kapatıyoruz ve yeni sezon için yeniden kredi çekiyoruz’’ dedi.

Üretici ucuza satıyor tüketici pahalı tüketiyor

Türkiye’de tarımın desteklenmemesi, artan maliyetler ve art arda gelen zamlarla beraber üretici tarladan uzaklaştı. Son bir yılda gübre, mazot, elektriğe gelen devasa zamlar üretimi sekteye uğratırken, çiftçinin hanesine zarar yazmaya devam ediyor. Yüksek maliyetten dolayı üretici tarlada zarar ederken, tüketici de gıdayı pahalı tüketmek zorunda kalıyor. Üretici tarlada domatesin kilosunu 3 TL’den satıp zarar ederken, tüketici ise kilosu 20-30 lira fahiş fiyattan tüketmek zorunda kalıyor.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, domates üretiminin son yıllarda artış gösterdiği Bor ilçesine bağlı Çukurkuyu beldesine giderek domates tarlalarında üreticilerin sorunlarını dinledi. Çifçti İbrahim Ayhan ve Mustafa Arslan, geçen yıl 2 lira 90 kuruştan sattıkları domatesin, onca maliyet artışına rağmen bu yıl 3 liraya bile zor satıldığını belirterek mağdur olduklarını söyledi.

Domates üreticisi İbrahim Ayhan, “Maliyetler çok arttı, işçilik maliyeti bile 2-3 kart arttı. Maliyetin altında domates satıyoruz. Hava şartları da bu yıl bizi zorladı. Ağustos ayında sıcaklık çok yükseldi ve günlük sulama yapmak zorunda kaldık. 3 lira bizi kurtarmıyor. Kendimize pazar arıyoruz, bulamıyoruz. O yüzden Tarım Kredi Kooperatifleri’ne yönelmeye çalıştık. Onu da denedik tarım Kredi Kooperatifleri’nden de gerekli verimi alamadık. Sözleşme yapıp domates piyasanın altına düştüğü zaman bize fireyle zarar veriyorlar. Yüzde 3-4 olan domatesin firesini yüzde 30’a çıkarıp çiftçiyi zor durumda bırakıyorlar” dedi. İbrahim Ayhan, geçen yıl 16 lira olan dolar kurunun bu yıl 27 liraya, 18 lira olan mazotun 38 liraya çıktığını, elektrik, gübre, tohum ve ilaçlamanın arttığına dikkat çekti.

‘TMO’NUN ALIM POLİTİKASI GERÇEKLİKTEN UZAK’

CHP Şanlıurfa Milletvekili Av. Mahmut Tanal, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO), hububat alım politikası ile ilgili Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın yanıtlaması talebiyle TBMM Başkanlığı’na soru önergesi vermişti. Bakan Yumaklı, Tanal’ın soru önergesine verdiği yanıtta; “Açıklanan ürün alım fiyatları, üretimin sürdürebilirliği ve tüketiciye yansıması dikkate alınarak gerçekleştirilmektedir. Üreticilerimiz tarafından, TMO’nun açıkladığı hububat alım fiyatları memnuniyetle karşılanmıştır” dedi. Tanal ise Bakan Yumaklı’nın, işine gelecek şekilde soru önergesini yanıtladığını, çiftçinin feryadını duymazdan gelerek TMO’nun hububat alım politikası konusunda gerçeklikten uzak, toz pembe bir tablo çizdiğini belirtti.

‘DOMATES TARLADA 3 TL BİR KİLO SALÇA 40 LİRANIN ÜZERİNDE’

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise Tarım ve Orman Bakanlığı’nın planlamadan uzak olduğunu söyleyerek ‘’Domates ekiliyor, ürün var, üretici zor şartlar altında ekip yapıyor, ancak ürün maliyetini bile karşılamıyor. Öyle olunca da üretici farklı arayışlara girerek, ürün desenini değiştiriyor. Çiftçi ürün desenini değiştirince de sorunlar katlıyor. Mutlaka bir planlama olmalı, burada yetişen domatesin bir yıl sonra kaç lira olacağı, ekim yapılmadan binilmeli’’ dedi. Çiftçinin domatesten beklediği kazancı bulamadığını söyleyen Gürer, ‘’Salçalık domates tarlada 3 lira ama 1 kilogram salça marketlerde 30-40 liranın üzerinde. Sulama giderleri, ilaç giderleri, tohum ve gübre giderleri arttı. Çiftçinin eline geçen kazanç, geçen yılın altına düştü. Kentlerde en az 10 lira olan domates tarlada sadece 3 lira. Domates gerçekten üreticiye zarar ettiriyor’’ ifadelerini kullandı.

‘DEVLETTEN DESTEK ALAMIYORUZ’

Domates üreticisi olarak devletten destek alamadıklarını söyleyen İbrahim Ayhan, “Domates tarlada duruyor. Fabrikalara da vermezsek ürün tarlada kalacak. Böyle giderse domates ekimi düşer. Bu domatesi 20 günü içinde satmak zorundayız. Satamazsak tamamı biter. Soğuk aldığında domates tarlara çürür’’ dedi. Üreticilerin yüzde 80’inin bankalara borçlu olduğunu söyleyen Ayhan, ürünü satıp banka borçlarını kapattıklarını ve yeni sezon için yeniden kredi çektiklerini belirterek ‘’Gelecek yıla hazırlık yapıyoruz. Borçtan bir türlü kurtulup da rahat edemedik. Böyle giderse yakın tamamda tarlalarımız da icradan gidecek. Ne Tarım ve Orman Bakanlığı sahip çıkıyor ne Tarım Kredi Kooperatifleri sahip çıkıyor. Çok zor durumdayız.” diye konuştu.