Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Yeni asgari ücretin işverene maliyeti belli oldu! İş dünyası yeni asgari ücreti nasıl karşıladı?

İşçi, işveren ve hükümet

İşçi, işveren ve hükümet arasındaki sıkı sürecin ardından 2024 yılının asgari ücreti 17 bin 2 lira olarak açıklandı.

Milyonları ilgilendiren rakamın açıklanmasının ardından asgari ücretli bir çalışanın işverene aylık maliyeti de belli oldu. Peki iş dünyası yeni asgari ücreti nasıl karşıladı? İşte detaylar…

Yeni asgari ücretin işverene maliyeti belli oldu! İş dünyası yeni asgari ücreti nasıl karşıladı?
  • Doğrudan 7 milyondan fazla çalışanı, dolaylı olarak ise toplumun tamamını ilgilendiren yeni asgari ücretle ilgili geri sayım sona erdi.
  • Asgari ücrete toplamda yüzde 49 zam yapıldı. 
  • Yapılan zamla beraber asgari ücretli bir çalışanın işverene aylık maliyeti de belli oldu.
Yeni asgari ücretin işverene maliyeti belli oldu! İş dünyası yeni asgari ücreti nasıl karşıladı? - Resim : 1

AYLIK MAALİYET BELLİ OLDU

  • Yeni yılda brüt 20 bin 2 lira 50 kuruş, net 17 bin 2 lira 12 kuruş olarak belirlenen asgari ücretin işverene aylık maliyeti 23 bin 502 lira 94 kuruş.
  • Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’ın kamuoyuyla paylaştığı yeni asgari ücretin detayları netleşti.
Yeni asgari ücretin işverene maliyeti belli oldu! İş dünyası yeni asgari ücreti nasıl karşıladı? - Resim : 2
  • Buna göre, brüt 20 bin 2 lira 50 kuruş olan asgari ücretin, 17 bin 2 lira 12 kuruşunu net asgari ücret, 2 bin 800 lira 35 kuruşunu SGK primi ve 200 lira 3 kuruşunu işsizlik sigortası primi oluşturdu.
  • Brüt 20 bin 2 lira 50 kuruş olan asgari ücrete, 3 bin 100 lira 39 kuruş SGK primi (işveren payı) ile 400 lira 5 kuruş işveren işsizlik sigorta primi kalemleri de eklenince yeni asgari ücretin bir işçi için işverene aylık maliyeti 23 bin 502 lira 94 kuruş oldu.

İŞ DÜNYASI YENİ ASGARİ ÜCRETİ NASIL KARŞILADI?

Yeni asgari ücretin işverene maliyeti belli oldu! İş dünyası yeni asgari ücreti nasıl karşıladı? - Resim : 3

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu:

“Asgari ücret ülkemize ve milletimize hayırlı olsun. Gelir vergisi dilimleri de yukarıya doğru güncellenerek çalışanların alım gücü artırılmalı. Bizim gündemimiz üretim, yatırım, istihdam ve ihracat. Ülkemizin üretim gücünün korunması ve firmaların sürdürülebilirliğinin zarar görmemesi için enflasyonla mücadele kararlı bir şekilde sürmeli, reel sektöre destekler artırılarak devam ettirilmeli”

Yeni asgari ücretin işverene maliyeti belli oldu! İş dünyası yeni asgari ücreti nasıl karşıladı? - Resim : 4

İstanbul Ticaret Borsası Başkanı Ali Kopuz:

Bu noktadan sonra beklentimiz fiyat istikrarının sağlanması ve istihdamın güçlü kaldığı, ekonomik aktivitenin de bunu koruyacak seviyede devam ettiği hassas bir sürecin yönetilmesi olacak.

Özellikle pandemiden bu yana gıda fiyatları başta olmak üzere küresel ekonomide ağırlık kazanan enflasyonist konjonktür, reel gelirler üzerinde de büyük bir baskı unsuru oldu. Halihazırda uygulanmakta olan sıkı para politikası tedbirlerinin iç talebi dengeleyici etkilerini görmeye başladık. Bununla birlikte şu durumu da belirtmeden geçemeyiz. Daha rakam bile belli değilken asgari ücrete gelecek zammı speküle etmekte hiçbir beis görmeyenler, son ürün fiyatının tüm maliyetleri, ücretlerden kaynaklanıyormuş gibi önden fiyatlayanlar, en hafif tabirle hakkaniyetli davranmamaktadırlar. Hem ücretli çalışanların refahını hem de ekonomik aktiviteyi destekleyecek bir rakam açıklandı. Diğer taraftan 500 lira olarak uygulanan asgari ücret desteğinin 700 liraya yükseltilmesini, işverenlerin üzerindeki yükün hafiflemesine destek olma noktasında anlamlı buluyorum.

Yeni asgari ücretin işverene maliyeti belli oldu! İş dünyası yeni asgari ücreti nasıl karşıladı? - Resim : 5

Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Gürsel Baran:

Asgari ücret, diğer ücretler için temel teşkil etmesi, üretim ve iş maliyetlerini etkilemesi nedeniyle işçilerin yanı sıra, işverenleri ve kamuyu da etkileyen önemli bir rakam.